Τουλάχιστον 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα, οι 33 από τους οποίους σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους, στο οποίο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε «τρομοκράτες».
Οι νέοι αυτοί φονικοί βομβαρδισμοί σημειώνονται καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιχειρήσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και βρίσκεται αντιμέτωπος με ανθρωπιστική καταστροφή παρά τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις.
Ο απολογισμός της «σφαγής στο σχολείο Φάχμι ΑλΤζαρτζάουι» της Πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, ανέρχεται σε «τουλάχιστον 33» νεκρούς, «με δεκάδες τραυματίες, κυρίως παιδιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Λωρίδας της Γάζας Μαχμούντ Μπάσαλ.
Εικόνες του AFP δείχνουν το πρωί διαμένοντες στο συγκρότημα να βρίσκονται στην αυλή του στην οποία έχουν τοποθετηθεί σκηνές, πολλές εκ των οποίων έχουν καταστραφεί, και να εξετάζουν τις ζημιές.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε στόχο «κορυφαία στελέχη τρομοκρατών, που επιχειρούσαν σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου (…) σε ζώνη, η οποία λειτουργούσε προηγουμένως ως σχολείο». Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατηγορούν συχνά τη Χαμάς ότι επιχειρεί από σχολεία ή νοσοκομεία -τα οποία αυτές έχουν βάλει στο στόχαστρο επανειλημμένως- πράγμα το οποίο αρνείται το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Στη συνέχεια η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε ότι 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε σπίτι στην Τζαμπάλια, επίσης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα τη ρίψη τριών «βλημάτων» από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προσθέτοντας ότι αναχαίτισε το ένα και ότι τα άλλα δύο έπεσαν εντός του παλαιστινιακού εδάφους.
Το Ισραήλ έσπασε εκεχειρία δύο μηνών και ξανάρχισε στα μέσα Μαρτίου τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες ενέτεινε στις 17 Μαΐου, με δεδηλωμένο στόχο να εξαλείψει τη Χαμάς -η άνευ προηγουμένου επίθεση της οποίας στην ισραηλινή επικράτεια στις 7 Οκτωβρίου του 2023 έδωσε το έναυσμα για τον πόλεμο–, να απελευθερώσει τους τελευταίους ομήρους και να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Λωρίδα της Γάζας.
Η πρωτοφανής επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, που ήταν στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα καταμέτρηση του AFP, η οποία στηρίχθηκε σε επίσημα στοιχεία.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν τότε, οι 57 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, εκ των οποίων τουλάχιστον 34 είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Πάνω από 53.939 Παλαιστίνιοι της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιχειρήσεις που εξαπολύθηκαν σε αντίποινα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία κρίνονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων, νερού, καυσίμου και φαρμάκων, ύστερα από πάνω από δύο μήνες απόλυτου αποκλεισμού από το Ισραήλ της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας, ο οποίος ήρθη μόνον εν μέρει την περασμένη Δευτέρα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι η λίγη βοήθεια που επιτρέπει το Ισραήλ να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα απέχει παρασάγγας από αυτή που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες.
Η στρατιωτική κλιμάκωση και η ανθρωπιστική αυτή καταστροφή τροφοδοτούν ολοένα και περισσότερες αγανακτισμένες αντιδράσεις διεθνώς, ακόμη και μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων του Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα επανεξέταση της συμφωνίας της σύνδεσης με τη χώρα.
«Βραχυπρόθεσμα, για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, που δεν έχει πια σκοπό, και για να εξασφαλίσουμε την επιστροφή της ανθρωπιστικής βοήθειας με τρόπο μαζικό, ανεμπόδιστα, ουδέτερα, χωρίς να είναι το Ισραήλ αυτό που αποφασίζει ποιος μπορεί να φάει και ποιος όχι (…) οφείλουμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κυρώσεων», δήλωσε χθες, Κυριακή, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες.
Η Μαδρίτη, σημείωσε, θα ζητήσει την «άμεση αναστολή» της συμφωνίας σύνδεσης ανάμεσα στην ΕΕ και το Ισραήλ, όπως και εμπάργκο όπλων και ατομικές κυρώσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου είναι ο βασικός υποστηρικτής της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε χθες ότι ελπίζει «να σταματήσει όλη αυτή η κατάσταση το συντομότερο δυνατό».
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), οργάνωση που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για να διανείμει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του.
Ο Τζέικ Γουντ δήλωσε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή του «σεβόμενος παράλληλα αυστηρά τις ανθρωπιστικές αρχές της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας».
Η οργάνωση αυτή με έδρα τη Γενεύη είχε ανακοινώσει στις 14 Μαΐου ότι θέλει να διανείμει σχεδόν 300 εκατομμύρια γεύματα για αρχική περίοδο 90 ημερών.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, το διοικητικό της συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η βοήθεια θα αρχίσει να διανέμεται: «τα φορτηγά μας είναι φορτωμένα και έτοιμα να αναχωρήσουν. Από τη Δευτέρα 26 Μαΐου, η GHF θα αρχίσει να παραδίδει άμεσα βοήθεια στη Γάζα, κάτι το οποίο θα επιτρέψει να φτάσει σε πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστινίους ως το τέλος της εβδομάδας».
Ωστόσο δεν υπάρχει άμεση επιβεβαίωση ότι η GHF θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις της σήμερα, ούτε διευκρινίσεις σχετικά με το πώς θα διανεμηθεί η βοήθεια στον θύλακα που έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τον πόλεμο.
Ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν δηλώσει ότι δεν θα μετάσχουν στη διανομή βοήθειας από την οργάνωση αυτή, η οποία επικρίνεται ότι συνεργάζεται με το Ισραήλ.
Χθες Κυριακή, η πολιτική προστασία έκανε λόγο για 22 νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους έγκυο και παιδιά, σε σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών.
Τερματίζοντας την κατάπαυση του πυρός που διαρκούσε δυο μήνες, ο στρατός του Ισραήλ ξανάρχισε την επίθεσή του τη 18η Μαρτίου στη Λωρίδα της Γάζας κι εντατικοποίησε τις επιχειρήσεις του τη 17η Μαΐου, με διακηρυγμένους στόχους να καταστρέψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, να απελευθερώσει τους τελευταίους εναπομείναντες ομήρους και να πάρει «τον έλεγχο» όλου του θυλάκου.
Τη 2η Μαρτίου, είχε ήδη απαγορευτεί η είσοδος οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο, που χειροτέρεψε τις ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού, φαρμάκων και καυσίμων στη μικρή παραθαλάσσια περιοχή, επιτείνοντας την ανησυχία πως ο πληθυσμός θα λιμοκτονήσει. Ανθρωπιστικοί φορείς τονίζουν πως η λιγοστή βοήθεια που επέτρεψαν οι ισραηλινές αρχές να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας απέχει τάξεις μεγέθους από το να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.
Η ανθρωπιστική καταστροφή στον θύλακο πυροδοτεί αγανακτισμένες αντιδράσεις, ακόμη κι από παραδοσιακούς και συνεπείς συμμάχους του Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα επανεξετάσει τη συμφωνία σύνδεσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες τόνισε πως για «να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, που δεν έχει πια σκοπό, και για να εξασφαλιστεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τρόπο μαζικό, απρόσκοπτο, ουδέτερο, χωρίς να είναι το Ισραήλ αυτό που θα αποφασίζει ποιος μπορεί να φάει και ποιος όχι (…) πρέπει να συμφωνήσουμε» στην επιβολή εμπάργκο όπλων και πιθανόν άλλων «κυρώσεων».
Ο κ. Άλβαρες μίλησε στη γαλλική δημόσια ραδιοφωνία France Info με την ευκαιρία συνόδου ευρωπαϊκών κι αραβικών χωρών, της Βραζιλίας και διεθνών οργανισμών με σκοπό να συζητηθεί ο πόλεμος αυτός.
Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ -η κυβέρνησή του είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο- είπε χθες πως ελπίζει «να σταματήσει αυτή η κατάσταση το συντομότερο δυνατό».
Παράλληλα ο επικεφαλής της νεοσύστατης μη κυβερνητικής οργάνωσης GHF, η οποία υποστηρίχθηκε κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ και σκοπό έχει να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, παραιτήθηκε με «άμεση ισχύ», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή, κρίνοντας πως δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή αυτή «με αυστηρή τήρηση» των αρχών «της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας, τις οποίες δεν θα εγκαταλείψω».
Η οργάνωση, που ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες και έχει έδρα τη Γενεύη, ανακοίνωσε τη 14η Μαΐου πως σχεδιάζει να διανείμει σχεδόν 300 εκατομμύρια γεύματα μέσα σε αρχική περίοδο 90 ημερών. Νωρίς το πρωί, το ίδρυμα έκανε γνωστό πως εννοεί να αρχίσει τη διανομή σήμερα.
Ο ΟΗΕ και διεθνείς ΜΚΟ έχουν τονίσει επανειλημμένα πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διανομή βοήθειας από το GHF, που επικρίνεται διότι συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ.
Η έφοδος μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα αυτού του πολέμου, στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.
Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη στην ημέρα, στη Λωρίδα της Γάζας απομένουν 57, πλην όμως τουλάχιστον 34 από αυτούς είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Τουλάχιστον 53.939 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην στρατιωτική εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ έκτοτε, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον θύλακο, οι οποίοι χαρακτηρίζονται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ