“Κόλαση” για την Ελλάδα το σημερινό EuroWorking Group – Κίνδυνος να χαθεί η υποδόση 800 εκατ. ευρώ

Νέες πιέσεις για την υλοποίηση των προβλεπομένων μνημονιακών μέτρων αναμένεται να ασκηθούν σήμερα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο από τους Ευρωπαίους στο EuroWorking Group, καθώς καθυστερεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων για συντάξεις, προμηθευτές νοσοκομείων και άλλες οφειλές του κράτους, δεν έχουν προχωρήσει οι αλλαγές σε δημόσια διοίκηση και εργασιακά και δεν έχουν αρχίσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί…

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση θα εξεταστεί η πορεία αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες- θέμα που σχετίζεται με την καταβολή της εκκρεμούσας υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ -και το ζήτημα των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για το θέμα. Να σημειωθεί ότι στόχος του προγράμματος είναι η εξόφληση των οφειλών 1,2 δισ.

Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών  Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους (AQR) παραδεχόμενος ωστόσο ότι τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος (σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες) και θα ανακοινωθούν νωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Ο υπουργός μίλησε επίσης για την ανάκαμψη των δεικτών (π.χ των λιανικών πωλήσεων) και προέβλεψε ανάπτυξη 2% στο σύνολο του έτους.

Η συνεδρίαση του EuroWorking Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο που αναμένεται να συζητηθεί η καθυστέρηση στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα (έκδοση συντάξεων, προμηθευτές νοσοκομείων κλπ.).

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι παρά την εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ γι’ αυτό το σκοπό τον Ιούλιο (στο πλαίσιο της δόσης των 7,7 δισ. Ευρώ από τον ESM) μόλις 500 εκατ. ευρώ έφτασαν μέχρι τώρα στους δικαιούχους από 1,2 δις που πρέπει να δοθούν συνολικά.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επικρατεί συναγερμός για να παρουσιαστούν τα διαθέσιμα στοιχεία του Αυγούστου καθώς για να εγκριθεί η τελευταία υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν όχι μόνο τα προηγούμενα 800 εκατ. από τη δόση που έλαβε η κυβέρνηση τον Ιούλιο αλλά και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από τους πόρους του προϋπολογισμού.

Αυτή η διαδικασία καθυστερεί και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς αν δεν εκταμιευθεί η υποδόση ως τις 31 Οκτωβρίου τότε χάνεται και επιστρέφει στον ESM.

Στα υπόλοιπα θέματα, πέρα από το κεφάλαιο Γεωργίου όπου η κυβέρνηση πιέζεται να κάνει νέες κινήσεις για να ενισχύσει περαιτέρω την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ (όπως ζήτησε το Eurogroup στο Ταλίν στις 15 Σεπτεμβρίου), η βασική πίεση αφορά στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες οι οποίοι ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο και φαίνεται ότι οδεύουν προς τον Νοέμβριο.

Έμφαση δίδεται και στο ξεμπλοκάρισμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η καταπολέμηση των κόκκινων δανείων ενόψει των stress test για τις τράπεζες τα οποία (κατόπιν πιέσεων του ΔΝΤ) επισπεύδονται και αναμένεται να γίνουν από το τέλος Φεβρουαρίου ως τα μέσα Μαΐου του 2018.

Οι εκκρεμότητες 

 

Η αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων πάνω από το προβλεπόμενο όριο των 47.000 σε 52.000 που έγινε εξαιτίας της ρύθμισης για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ το καλοκαίρι, βρίσκει αντίθετους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Παράλληλα, τα επιδόματα που ονομάστηκαν μη μισθολογικά ωφελήματα στο νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις καθώς οι θεσμοί τα αντιλαμβάνονται ως έμμεσες αυξήσεις των μισθών οι οποίες προέρχονται μέσω επιδομάτων για έξοδα κίνησης για παράδειγμα.

Σημαντικό ζήτημα για τους θεσμούς αποτελεί και η κινητικότητα στο Δημόσιο στο οποίο η πρόοδος γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις εκφράζονται και στο ζήτημα των εργασιακών και ειδικά στη μείωση του πέναλτι από 45% σε 30% για τις πρόωρες αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Παράλληλα, οι θεσμοί αντιδρούν και για τις διατάξεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες.

Τέλος, όσον αφορά στη ρύθμιση της αρμόδιας υπουργού Έφης Αχτσιόγλου για τους εργαζόμενους που θέλουν να διεκδικήσουν δικαστικά οφειλόμενους μισθούς, οι θεσμοί από την πλευρά τους προτάσσουν τη λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

«Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση αποτελούν και οι ρυθμίσεις που πέρασε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και αφορά στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα και τις συσκευασμένες ζωοτροφές.

Το θέμα αυτό θα απασχολήσει το σημερινό EuroWorking Group, όπως και το θέμα της πλήρους  απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης κατά την αγορά ή ανταλλαγή γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων μαζί με τις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την εκμετάλλευση αυτών.

Τέλος ένα από τα ζητήματα που απασχολεί έντονα τους θεσμούς είναι η δημιουργία του «νέου ΣΔΟΕ» στο οποίο θα προΐστανται ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Το νέο ΣΔΟΕ θα πραγματοποιεί ελέγχους κατά παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων.

Διαβάστε επίσης: Στον «αέρα» το Ελληνικό – Το ΚΑΣ βάζει νέο φρένο στην επένδυση