Εκρηκτική αύξηση στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών κατά τον μήνα Αύγουστο, γεγονός που δείχνει ότι στην πραγματικότητα δεν υφίστανται πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό!
Με βάση τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φόροι που οφείλει να επιστρέψει το υπουργείο Οικονομικών ανήλθαν στα 2,114 δις. ευρώ έναντι 1,521 δις. ευρώ τον Ιούλιο.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί από το 2011 μέχρι σήμερα ενώ η απότομη αύξηση αποδίδεται στην άμεση φορολογία καθώς οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντι στους ιδιώτες, εκτινάχθηκαν από τα 963 εκατ. ευρώ στα 1,503 δις. ευρώ.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει αποτυπωθεί πρόβλεψη για απότομη αύξηση των επιστροφών φόρου κατά τη διάρκεια του 2017. Προφανώς το υπουργείο Οικονομικών είχε εικόνα για τα στοιχεία του Αυγούστου.
Τον ίδιο μήνα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν στα 3,912 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις –άθροισμα οφειλών των φορέων γενικής κυβέρνησης και επιστροφών φόρου- εκτοξεύτηκαν στα 6 δις. ευρώ από 5,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο με την μηνιαία αύξηση να φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ.
Το ποσό των 6 δισ. ευρώ είναι το υψηλότερο από το Δεκέμβριο του 2015.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου αναδεικνύονται σε «λερναία Ύδρα». Παρά τις εκταμιεύσεις δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με στόχο την αποπληρωμή τους, αυτές παραμένουν πεισματικά στο… ύψος τους καθώς από τη μία το υπουργείο πληρώνει και από την άλλη ξεφυτρώνουν καινούργια χρέη.
Σε αυτή τη φάση, προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί να παρουσιάσει στους δανειστές τα στοιχεία για την διάθεση του συνόλου του ποσού που εκταμιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την εκταμίευση και της τελευταίας υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Υποτίθεται ότι ένας από τους βασικούς στόχους του μνημονίου θα ήταν η πλήρης αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του προγράμματος (σ.σ αρχικός στόχος ήταν να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι το καλοκαίρι του 2017).
Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η ΑΑΔΕ ανέφερε ένα εντυπωσιακό ράλι επιστροφών φόρου το Σεπτέμβριο συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε μια προφανή προσπάθεια να μειωθεί το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και να μην τεθεί σε κίνδυνο η δόση.
Προφανώς, αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται καθώς παρά τα νέα δάνεια, οι υποχρεώσεις αντί να περιορίζονται αυξάνουν όπως φάνηκε από τα στοιχεία του Αυγούστου.
Πλέον θεωρείται πολύ πιθανό ότι το θέμα θα ξανατεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές οι οποίοι θα ζητήσουν εξηγήσεις και για την απότομη αύξηση των επιστροφών φόρου αλλά και για τη διατήρηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο … ύψος τους.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ερωτηθείς σχετικά είχε απαντήσει χαρακτηριστικά «υποθέτω ότι θα έχουμε τα στοιχεία Σεπτεμβρίου έως τα τέλη του μήνα προκειμένου να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τη δόση στο τέλος Οκτωβρίου».
Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του EwG είναι στις 26 Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.
Κατά την έγκριση της δόσης μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης ο ESM είχε ανακοινώσει ότι η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη Οκτωβρίου και υπό την προϋπόθεση ότι το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου θα είχε μειωθεί συνολικά κατά 1,2 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι υπήρχε η υποχρέωση για κάθε ένα ευρώ δανειακών κεφαλαίων το Δημόσιο να εισφέρει μισό ευρώ ίδιων πόρων για το σκοπό αυτό.
Διαβάστε επίσης: Παίρνει «φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης – Πόσο θα πληρώσουμε φέτος!