Σε κατάσταση πολιτικής…”ταλάντωσης” βρίσκεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση εξαιτίας της διαφοροποίησης των στάσεων που έχουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας απέναντι στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, αλλά και της αμφιλεγόμενης κεντρικής πολιτικής τακτικής που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος
Ως γνωστόν, το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε ήδη στην αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, με θετικές επί της αρχής ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ (ύστερα από τη στήριξη Τσίπρα στον Καμμένο για το ταξίδι του στο Λονδίνο), του Ποταμιού και της ΔΗ ΣΥ. Αντίθετα η ΝΔ επιφυλάχθηκε, το ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία της ΝΔ αποφάσισε να εκφράσει επιφυλάξεις και όχι να λάβει θετική ή αρνητική θέση, καθώς μέσα στο κόμμα υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των βουλευτικών στελεχών της. Από τη μια οι υπερσυντηρητικοί που εναντιώνονται κατά της υπερψήφισης του συγκεκριμένου νόμου και των υπερφιλελεύθεροι που εμφανίζονται θετική στην εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Βέβαια, πολλά πρωτοκλασάτα ονόματα της ΝΔ με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους, εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για ένα μέτρο που κατά την αντίληψή τους επιχειρεί να αλλάξει την «κανονικότητα», τα «ιερά και τα όσια» του ελληνοχριστιανισμού, τις «δεδομένες» αρχές της κοινωνικής συμβίωσης.
Η επίσημη δικαιολογία για την αποχή της ΝΔ κατά την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης, ήταν ότι δεν καλύπτει την αξιωματική αντιπολίτευση η νομοτεχνική βελτίωση που προστέθηκε στο νομοσχέδιο από τον υπουργό.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν να κατεβεί στο 15ο έτος το όριο ηλικίας και να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητούσαν ως προϋπόθεση την ιατρική γνωμοδότηση.
Και ο εισηγητής της ΝΔ κ. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τις δικές του νομοθετικές βελτιώσεις, διότι θεωρεί ότι δεν αρκεί μια απλή δήλωση για την αλλαγή φύλου.
Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την Δευτέρα και σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις της ΝΔ θα είναι τέτοιες που θα απορριφθούν από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να αιτιολογήσει την καταψήφιση του νόμου εξαιτίας της μη αποδοχής των προτάσεών της.
Διαβάστε επίσης: Ακανθώδης η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αλιβιζάτου για ψηφοφορία και εθελοντές