Ο Εμανουέλ Μακρόν ήθελε σαν σίφουνας στην πολιτική ζωή της Γαλλίας και κατάφερε να “εξολοθρεύσει” τους αντιπάλους του, κερδίζοντας το 66,1% της εμπιστοσύνης του λαού.
Δίπλα του στον αγώνα αυτό, ήταν πολλές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της δικαιοσύνης, νέοι πολιτικοί και πολλοί άλλοι που τον βοήθησαν στην άνοδο.
Και κάπου εδώ ξεκινούν τα… στοιχήματα. Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός του “Προέδρου Μακρόν”;
Ο Μακρόν έχει πάρει τις αποφάσεις του, όμως δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του έως την ανάληψη των καθηκόντων του στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με την Le Parisien.
Ο συναγωνισμός είναι μεγάλος και τα ονόματα που υπάρχουν στην λίστα λίγα και καλά.
1) Ο 54χρονος Ρισάρ Φεράν, γενικός γραμματέας του κόμματος του Μακρόν «Εμπρός» βρίσκεται σε καλή θέση. Αποτελεί μέρος του στενού κύκλου του κεντρώου πολιτικού από την πρώτη στιγμή, κατευθύνει το κόμμα, θεωρείται έντιμος, ενώ παραιτήθηκε από μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
2) Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος δεν θέλει να αφήσει την πολιτική του οικογένεια, εκείνη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Υπό αυτές τις συνθήκες ο Λε Ντριάν θεωρείται αδύνατον να πρωτοστατήσει στην εκστρατεία των υποψηφίων του “Εμπρός” στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
3) Ο Φρανσουά Μπαϊρου έχει στρατηγική σημασία στις συναντήσεις στα “‘αδυτα των αδ΄των” στον 6ο όροφο του αρχηγείου του Μακρόν. «Είναι ακόμα εκεί….αλλά όχι πάντα χρήσιμος», ψιθυρίζει κάποιος από το περιβάλλον του Μακρόν. Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κινήματος ο οποίος το 2012 ψήφισε τον Φρανσουά Ολάντ παραμένει για τη δεξιά ένα πρόσωπο που απωθεί.
4) Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε το όνομα του Ξαβιέ Μπερτράν.«Έχει τάση να με συνοδεύει» είπε πριν από λίγες μέρες ο Μακρόν, ο Μπερτράν όμως φαίνεται να προτιμά να παραμείνει στην αντιπολίτευση. Όσον αφορά τον πρώην δήμαρχο της Χάβρης, Εντουάρ Φιλίπ, που πρόσκειται στον Αλέν Ζιπέ, δεν είπε όχι υπό την προϋπόθεση όμως να μην επωφεληθεί μόνο η Δεξιά. «Δεν πρόκειται να προχωρήσει παρά μόνο ως μέρος ενός συνασπισμού πλειοψηφίας σε ένα κοινό σχέδιο», διευκρινίζει ο Φιλίπ.
5) Η κεντρώα, πρώην υφυπουργός Μεταφορών, Αν Μαρί Ιντράκ, που έχει διατελέσει επικεφαλής των Γαλλικών Σιδηροδρόμων και των Αστικών Συγκοινωνιών φαίνεται να ταιριάζει σε αυτό το παζλ. ‘Οπως και η ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ του Δημοκρατικού Κινήματος. Αρκετά όμως με τις εικασίες. Οψόμεθα την προσεχή Δευτέρα.