Το αρχέγονο φως του σύμπαντος και τα… φαντάσματα των Οθωμανών

Η αναζήτηση του αρχέγονου φωτός του σύμπαντος και οι αντιλήψεις των Οθωμανών για τα φαντάσματα και τα λοιπά υπερφυσικά φαινόμενα είναι το αντικείμενο δύο νέων ερευνητικών προγραμμάτων, που συντονίζονται από Έλληνες ερευνητές του Ιδρύματος και Τεχνολογίας (ΙΤΕ) και τα οποία επιλέχθηκαν για αδρή χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERCE), μέσω του άκρως ανταγωνιστικού προγράμματος «Επιχορηγήσεων Εδραίωσης» (Consolidator Grants), όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην πρώτη περίπτωση, ο Κωνσταντίνος Τάσσης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ, θα υλοποιήσει το πείραμα PASIPHAE (Polar-Areas Stellar Imaging Polarization High-Accuracy Experiment) με χρηματοδότηση 1,9 εκατ. ευρώ.

Το έργο θα έχει διάρκεια πέντε ετών και θα εκτελεστεί στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ στο πλαίσιο της Ομάδας Αστροφυσικής, που αποτελεί συνεργασία του ΙΤΕ-ΙΗΔΛ και του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι η έκτη φορά που ερευνητής του ΙΗΔΛ επιλέγεται για χρηματοδότηση από προγράμματα του ERC.

Το πείραμα PASIPHAE θα πραγματοποιηθεί από διεθνή κοινοπραξία, υπό τον συντονισμό του Κ. Τάσση και θα χαρτογραφήσει, με μεγάλη ακρίβεια, την πόλωση του φωτός από εκατομμύρια αστέρια του γαλαξία μας. Οι παρατηρήσεις θα γίνουν με ειδικά όργανα πρωτοποριακής τεχνολογίας από τα αστεροσκοπεία του Σκίνακα στην Κρήτη και του Σάδερλαντ στη Νότιο Αφρική. Με βάση τις νέες αυτές μετρήσεις, θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά ένας τρισδιάστατος χάρτης του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας. Αυτό θα επιτρέψει να προσδιοριστούν οι πιο κατάλληλες περιοχές του ουρανού, όπου οι αστρονόμοι μπορούν να αναζητήσουν το αποτύπωμα στο αρχέγονο φως των πρώτων στιγμών της δημιουργίας του σύμπαντος.

Το πείραμα αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση τόσο στην κοσμολογία όσο και στην αστροφυσική των γαλαξιών.

Η δεύτερη επιτυχία αφορά στη χρηματοδότηση του ερευνητή Μαρίνου Σαρηγιάννη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, για το ερευνητικό πρόγραμμα GHOST. Το προαναφερόμενο πρόγραμμα θα ερευνήσει το «υπερφυσικό» με βάση τις οθωμανικές έννοιες και πεποιθήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΤΕ, θεμελιώδεις στόχοι του προγράμματος «θα είναι να εξετάσει τη σημασία και το περιεχόμενο των διαφόρων αντιλήψεων για το “υπερφυσικό”, να τις τοποθετήσει μέσα στις διάφορες οθωμανικές κοσμοεικόνες, να αναλύσει τις αλλαγές που επήλθαν στο πέρασμα του χρόνου και να τις συσχετίσει με την ανάδυση διαφορετικών πολιτισμικών επιπέδων και κοινωνικών ομάδων».

Οι συζητήσεις και οι ευρύτεροι προβληματισμοί που θα προκληθούν σχετικά με τις έννοιες «διαφωτισμός» ή η «απομάγευση του κόσμου» θα δώσουν ώθηση να συμπεριλάβουν την οθωμανική διανοητική ιστορία στο ευρύτερο πολιτισμικό πλαίσιο της πρώιμης νεοτερικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το «τέλος» του Σύμπαντος θα είναι τρομακτικό – Πώς θα γίνει και πότε (Βίντεο)

Γιγαντιαίος γαλαξίας λίγο μετά την «Μεγάλη Έκρηξη» είναι το δεύτερο αρχαιότερο αντικείμενο στο Σύμπαν

Σε «μαύρα σκοτάδια» οι επιστήμονες για τα σωματίδια σκοτεινής ύλης