Παπαδήμος: «Δεν έχω μετανιώσει που έγινα πρωθυπουργός»

Για τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, το 2017 αφήνει πίσω μια παράξενη γεύση. Η τρομοκρατική επίθεση, η δύσκολη ανάρρωση, η επιστροφή στη δράση, τα εβδομηκοστά γενέθλια. Αν και ο Λουκάς Παπαδήμος μιλά σπάνια στα μέσα ενημέρωσης, αφηγείται με ψυχραιμία στην “Καθημερινή της Κυριακής” όσα ακολούθησαν την έκρηξη της περασμένης άνοιξης και συζητά διαδεδομένους μύθους σε σχέση με την πρωθυπουργία του.

Αρχικά, ερωτηθείς για την τρομοκρατική επίθεση ο πρώην πρωθυπουργός σχολιάζει πως σκεφτόταν εδώ και αρκετό καιρό ότι η διάχυση ψευδών και παραπληροφόρησης συνθέτει μια πολιτική ατμόσφαιρα που όχι μόνο δεν προάγει τον δημοκρατικό διάλογο, αλλά αποτρέπει τη σύγκλιση των απόψεων και τη συνεννόηση που είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών προβλημάτων.

Αναφέρει μάλιστα πως δεν έχασε τις αισθήσεις του και πως είχε κάποιες σύντομες σκέψεις για το ενδεχόμενο του απροσδόκητου τέλους της ζωής, για το πόσα πράγματα ίσως δεν πρόλαβε να κάνει ή να πει σε αγαπημένους ανθρώπους, σκέψεις που προφανώς κάνει κάθε άνθρωπος που συνειδητοποιεί το ενδεχόμενο ενός τέλους.

Επίσης συμπληρώνει πως προσπάθησε να επικεντρώσει τη σκέψη και τις πράξεις του στην καλύτερη αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης. Γενικά παρέμεινε ήρεμος και συγκροτημένος, σημειώνει.

Ερωτηθείς για το εάν μετάνιωσε που έγινε πρωθυπουργός, ο κ. Παπαδήμος απαντά πως δεν έχει μετανιώσει. Οι αποφάσεις του για την ανάληψη των ευθυνών για τη διακυβέρνηση της χώρας ουσιαστικά επηρεάστηκαν από τους κινδύνους που η ίδια η χώρα αντιμετώπιζε τότε. Όποιος και αν ήταν ο προσωπικός κίνδυνος, δεν θα άλλαζε την απόφασή του, τονίζει στην εφημερίδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο – Πόρισμα με… απορίες για τα κενά ασφαλείας

Τον Παπαδήμο στον «Ευαγγελισμό» πήγε να δει ο Ρέγκλινγκ

Παίρνει εξιτήριο ο Παπαδήμος – Σωστό φρούριο το σπίτι του

«Πώς έσκασε η βόμβα στα χέρια μου»: Τι λέει στην κατάθεση του ο Λουκάς Παπαδήμος