Όλοι στο “απυρόβλητο” – Κόβουν όλες τις συντάξεις χωρίς πλαφόν

συντάξεις

Οι συντάξεις μπαίνουν πάλι στο “στόχαστρο” από το 2019, ενός εκατομμυρίου συνταξιούχων χωρίς να αναφέρεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο το πλαφόν της τάξης του 18%.

Το τελικό κείμενο, αντίθετα, απαιτεί από την κυβέρνηση να μειώσει τις συντάξεις με νομική γνωμοδότηση για να μην υπάρξει ζήτημα αντισυγματικότητας και παραβίασης του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ακόμη και στη δημοσίευση της έκθεσης ΗΛΙΟΣ, οι δανειστές επεμβαίνουν και ζητούν την τακτική δημοσίευση της αλλά και αλλαγές στο περιεχόμενο κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με τους θεσμούς.

Κανένας δεν μένει στο απυρόβλητο, μιας και οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαμαρτύρωνται για το νέο χαράτσι στις εισφορές που φθάνει ως και 36%.

Οι δανειστές έχουν ήδη εγκρίνει τη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που προβλέπει ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία σε έως και 120 δόσεις, όμως στο μνημόνιο αναφέρει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία επαναφορά ή νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της όπως ο επανυπολογιμσός των κύριων και επικουρικών συντάξεων έως το Δεκέμβριο του 2017 ενώ μέχρι το Δεκέμβρη του 2019 θα πρέπει να καταργηθεί το ΕΚΑΣ για όλους τους δικαιούχους.

Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες αντιδρούν

Την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιδράσεις για το «καπέλο» στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών. Για χαριστική βολή στην οικονομία κάνει λόγο η ΓΕΣΕΒΕΕ τονίζοντας ότι «οι θεσμοί, που διαρρήγνυαν όλους τους προηγούμενους μήνες τα ιμάτια τους για την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και τη μειωμένη προσέλκυση επενδύσεων, πρωταγωνιστούν σε ένα ιδιότυπο πόλεμο απέναντι στις εγχώριες μικρές επιχειρήσεις. Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή να ζητήσουν νέες παρεμβάσεις στο ύψος των εισφορών, ενώ παράλληλα συνομολογούν περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο. Ουσιαστικά, μέσα από την εξόντωσή των μικρών επιχειρήσεων επιδιώκουν τον τελικό στόχο, τη αναδιανομή του μεριδίου αγοράς σε συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων».

Η ΕΣΕΕ διαμαρτύρεται για τις αυξήσεις τονίζοντας ότι συγκριτικά με τις εισφορές του 2017 δημιουργούνται νέες επιβαρύνσεις της τάξεως του 18% και 37% για το 2018 και 2019 αντίστοιχα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «η επιβάρυνση αυτή, παρά την έκπτωση του 15% για το 2018, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο όσων μικρομεσαίων ιατρείων απέμειναν, αυξάνει τη μετανάστευση, οδηγεί στη μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή, προβλήματα για τα οποία καταβάλλουμε προσπάθειες να εξαλείψουμε».

Η ολομέλεια προέδρων δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιτείνει το δημευτικό αποτέλεσμα, οδηγεί σε ελάττωση της εισπραξιμότητάς τους ενώ καταδεικνύει, τέλος, την προκλητική αναξιοπιστία της Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά αυτοαναιρείται.