Μια σαρκοφάγος από την ρωμαϊκή εποχή, η οποία χρονολογείται περίπου 2000 ετών, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στην περιοχή Kadıköy της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την hurriyetdailynews.com.
Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μουσείου Αρχαιολογίας της Κωνσταντινούπολης βρήκαν ανθρώπινα οστά μέσα στη σαρκοφάγο. Το πάνω μέρος της σαρκοφάγου βρέθηκε σε διαφορετικό μέρος.
Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Διατήρησης της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, ο τάφος και τα εσωτερικά οστά αναμένεται να μεταφερθούν σε μουσείο.
Έχει επίσης αναφερθεί ότι αρχαιολογικές ανασκαφές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στην περιοχή.
Τα οστά μέσα στον τάφο θα εξεταστούν και θα υποβληθούν σε εξετάσεις DNA, δήλωσαν αξιωματούχοι του Συμβουλίου. Οι έρευνες θα δώσουν πληροφορίες για τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής, η οποία τώρα είναι μια περιοχή έντονης τουριστικής δραστηριότητας.
Μιλώντας για την ανακάλυψη, ο αρχαιολόγος Murar Sav δήλωσε: “Το Kuşdili Çayırı και η γύρω περιοχή βρίσκονται κοντά ή μέσα στην αρχαία πόλη Χαλκηδών (Khalkedon). Υπήρχε ένας οικισμός από τον 7ο αι. π.Χ., όταν ιδρύθηκε αργότερα η αρχαία Βυζαντινή πόλη. Στην αριστερή πλευρά του ποταμού Kurbağalıdere βρίσκεται η νεκρόπολη της Χαλκηδόνος και ο τάφος βρέθηκε στη δεξιά πλευρά του ποταμού. Πιστεύεται επίσης ότι υπήρχε ένα αρχαίο λιμάνι στο σημείο όπου το ρέμα συναντά τη θάλασσα”.
Ο Sav δήλωσε ότι ο τάφος χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή, προσθέτοντας: “Δεν υπάρχει κάποια επιγραφή στον τάφο. Αν υπήρχε κάτι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο τάφος άνηκε σε πλούσιο, αλλά σίγουρα δεν άνηκε ούτε σε ένα συνηθισμένο άτομο. Δεν υπήρχαν κτερίσματα ή κάτι άλλο στον τάφο. Η περιοχή ανασκαφής πρέπει να επεκταθεί για να βρούμε τυχόν και άλλους τάφους γύρω.”
Ηλίας Σιατούνης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξεκινούν νέες ανασκαφές για απολιθώματα του Γκρεκοπιθήκου (pics)
Απίστευτη επιστημονική ανακάλυψη – Στην Κρήτη πρωτοπερπάτησε ο άνθρωπος!
Οι σημερινοί Έλληνες έχουν στενή γενετική συγγένεια με Μινωίτες και Μυκηναίους