Με τη δική του πρόταση, που αφορά συνολικά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, πρόκειται να προσέλθει το Κίνημα Αλλαγής στη συνάντηση της Πέμπτης με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για την κυβερνητική πρωτοβουλία να προχωρήσει η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών.
Χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στη Χαρ. Τρικούπη αποφασίσθηκε να κατατεθεί η πρόταση για νέο εκλογικό νόμο, η οποία, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αφορά ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης. Επί της ουσίας, πρόκειται για πρόταση η οποία προκύπτει από τη μείξη των αντίστοιχων προτάσεων που είχαν καταθέσει το 2016, όταν είχε γίνει ξανά συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Σήμερα αναμένεται το σχετικό κείμενο να λάβει την τελική μορφή του. Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν οι πρώην υπουργοί Κώστας Σκανδαλίδης και Δημήτρης Ρέππας, οι οποίοι είχαν επεξεργαστεί την τελευταία αλλαγή εκλογικού νόμου που είχε ψηφίσει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα πρόταση περιλαμβάνει ρυθμίσεις για έναν νέο εκλογικό χάρτη με διαφορετική δομή περιφερειών αλλά και μικρότερο μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα από αυτό που ισχύει σήμερα.
Αυτό που επισημαίνουν από τη Χαρ. Τρικούπη, αναφορικά με τη συζήτηση που εξελίσσεται, είναι ότι τόσο η πρόταση της κυβέρνησης για κατάτμηση της Β΄ Αθηνών όσο και η πρόταση της Ν.Δ. για παροχή δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού είχαν κατατεθεί από την κ. Φώφη Γεννηματά ήδη από το 2016 και τότε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τις είχαν απορρίψει. Στη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη θα εκπροσωπηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού από την κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον κ. Γιώργο Αμυρά, αντιστοίχως.
Εν τω μεταξύ, σε αυστηρό ύφος απάντησε χθες ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στην αναφορά του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι, «αν το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια». Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, επισημαίνοντας ότι «το Ποτάμι θα συνεχίσει να έχει λόγο ύπαρξης μέχρι η χώρα να φύγει από τα δεσμά των λαϊκίστικων και συντηρητικών δυνάμεων», καθώς και ότι «ο ευρωπαϊκός εκσυγχρονισμός της χώρας δεν έχει πολλούς να τον υπερασπιστούν αταλάντευτα χωρίς εκπτώσεις, ιδιοτέλειες και αναβολές». Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο επικεφαλής του Ποταμιού να συναντηθεί με τους βουλευτές που απαρτίζουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να συζητηθούν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τα ζητήματα που ανέκυψαν την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με το Κίνημα Αλλαγής.
Κύκλος επαφών
Την ίδια στιγμή, σε πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της έντασης που προκλήθηκε προχωρά η κ. Γεννηματά, μετά το αυστηρό μήνυμα που απηύθυνε κατά των προσωπικών στρατηγικών. Ήδη από χθες, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ άρχισε κύκλο επαφών με μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, που θα συνεχισθούν μέχρι τις 23 Μαΐου, οπότε και θα γίνει στη Βουλή η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πορεία της οικονομίας και τη διαπραγμάτευση, την οποία ζήτησε η κ. Γεννηματά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το κλάμα του Μανώλη Κεφαλογιάννη για τους Έλληνες στρατιωτικούς (video)
ΑΚΟΜΑ: Σταύρος Θεοδωράκης: «Σταματήστε τα fake news ότι δήθεν πάω επικρατείας στον ΣΥΡΙΖΑ»