Τα πουλερικά, ως τροφή στην κουζίνα μας, ήταν πάντα ένα καταφύγιο για τα βακτήρια, αλλά σύμφωνα με νέα ευρήματα, το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Οι λοιμώξεις ανθρώπων από καμπυλοβακτηρίδιο, ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο ωμό κοτόπουλο, έχουν αυξηθεί κατά 13% από το 2008, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ (Center for Disease Control and Prevention – CDC).
Αλλεπάλληλες έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι το ωμό κοτόπουλο (είτε είναι βιολογικής εκτροφής, είτε όχι) έχει πολύ επιβλαβή -για την υγεία του ανθρώπου- βακτήρια. Έτσι, ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγοράσετε βιολογικά κοτόπουλα, αποφεύγοντας έτσι ασθένειες που συνδέονται με την εκτροφή τους, δεν μπορείτε να αποφύγετε τους κινδύνους του χειρισμού του νωπού κοτόπουλου στην κουζίνα σας.
Ευτυχώς, το καμπυλοβακτηρίδιο πεθαίνει σχετικά εύκολα και γρήγορα, οπότε αρκεί να είστε προσεκτικοί και δεν θα έχετε ποτέ πρόβλημα.
Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να χειριστείτε σωστά το ωμό κοτόπουλο στην κουζίνα σας:
Μην το πλένετε: Το να ρίξετε άφθονο νερό στο ωμό κοτόπουλο δεν θα ξεπλύνει το καμπυλοβακτηρίδιο, τη σαλμονέλα, ή το E-coli. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να διασπείρετε τους γεμάτους βακτήρια χυμούς του κοτόπουλου στις γύρω επιφάνειες (νιπτήρας, πάγκος κουζίνας κλπ) σε απόσταση ακόμα και μισού μέτρου από την βρύση. Αν θέλετε να το πλύνετε, κάντε το προσεκτικά χωρίς να πιτσιλίσετε πολύ.
Από την συσκευασία στο τηγάνι: Προσπαθήστε να βάλετε ό,τι μπαχαρικά θέλετε στο κοτόπουλο απευθείας στην συσκευασία που το αγοράσατε. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το κοτόπουλο απευθείας στο τηγάνι για να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των επιφανειών που αγγίζει. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε ξεχωριστές σανίδες κοπής και μαγειρικά σκεύη (πχ μαχαίρια, πιάτα) για το ωμό κοτόπουλο, και καθαρίστε καλά τα πάντα με ζεστό νερό και σαπούνι. Μην ξεχάσετε ποτέ να πλύνετε τα χέρια σας στο τέλος.
Προνοήστε: Έχετε έτοιμες τα σκεύη (πχ τηγάνια και άλλα) προτού καν βγάλετε το ωμό κοτόπουλο από το ψυγείο, προκειμένου να μην πιάσετε με τα χέρια σας πολλές επιφάνειες, αφότου το αγγίξετε.
Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος: Δεν συνηθίζεται σε πολλές κουζίνες και συνταγές αλλά είναι πολύ χρήσιμο. Ίσως νομίζετε ότι ξέρετε πότε ακριβώς είναι πλήρως μαγειρεμένο το κοτόπουλο, αλλά ίσως κάνετε λάθος. Πάντα να ελέγχετε την εσωτερική θερμοκρασία του κοτόπουλου για να βεβαιωθείτε ότι έχει φτάσει τουλάχιστον τους 75 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του.
Πηγή: onmed.gr