Πελώρια ανακούφιση προσέφερε στην ελληνική Κυβέρνηση η είδηση της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, μετά από ένα σκληρό, μαύρο και άραχλο καλοκαίρι που είδε τους σχεδιασμούς της να τινάζονται στον αέρα.
Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών άλλωστε, με την πολύμηνη κράτησή τους χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν και πότε η “ανεξάρτητη” (sic) τουρκική Δικαιοσύνη θα αποφάσιζε να δρομολογήσει τις διαδικασίες, ήταν μόνιμη εστία άγχους και δυσαρέσκειας για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία εξάλλου, έχει πια μηδαμινά περιθώρια αστοχιών.
Κάθε φάουλ μετράει πλέον για το Μαξίμου, διπλό: Η απογοήτευση του εκλογικού Σώματος και των Πολιτών για τους χειρισμούς της διακυβέρνησης Τσίπρα σε σειρά πεδίων (από την υπερφορτωμένη με φόρους ελληνική Οικονομία ως τις πυρκαγιές στο Μάτι και την αψυχολόγητα προκλητική επιλογή να απεκδυθεί κάθε ευθύνης), έχει δημιουργήσει ένα έκρυθμο πολιτικό περιβάλλον αλλάζοντας τα φθινοπωρινά δεδομένα για το Μαξίμου.
Γεγονός που σημαίνει, ότι τα πλάνα για διαχείριση της κοινωνικής οργής με ορόσημο την επόμενο εβδομάδα οπότε και λήγει το τρίτο πρόγραμμα, για την κυβέρνηση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Στο πλαίσιο αυτό, κάθε καλό μαντάτο , όπως αυτό της απελευθέρωσης των στρατιωτικών, ισοδυναμεί για την Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα με ένεση ψυχολογικής ανάτασης.
Ε.Ε- Τσίπρας
Ως εκ τούτου, καθόλου περίεργο δεν είναι που το Μαξίμου επέλεξε να ερμηνεύσει την επιλογή Ερντογάν να εμφανιστεί διαλλακτικός με τους έλληνες στρατιωτικούς ( σε μια περίοδο που κινδυνεύει να του μείνει η τουρκική οικονομία στα χέρια), ως “νίκη της διπλωματίας”, της οποίας πρωταγωνιστής είναι οι χειρισμοί του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.
Στο ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα που διένειμε χθες το Μέγαρο Μαξίμου με την δική του “ανάγνωση” για το πώς φτάσαμε στην αίσια έκβαση της πεντάμηνης περιπέτειας των δύο, το μήνυμα ήταν σαφές:
Η ελληνική κυβέρνηση κινητοποίησε όλους τους διπλωματικούς διαύλους κερδίζοντας ευρωπαική και διεθνή στήριξη ( πρωτίστως ευρωπαική ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται) και η “σφραγίδα” της επιτυχίας μπήκε κατά τη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, με την οποία άλλαξε ρους στην μέχρι τώρα ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Αυτό είναι χονδρικώς, το μαξιμινό αφήγημα σε σχέση με την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, για την οποία πάντως η κυβέρνηση δεν παραγνωρίζει ότι έπαιξε ρόλο το “στρίμωγμα” του τούρκου προέδρου, μετά την σχεδόν κατάρρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
“Μάχη” Κυβέρνησης- Ν.Δ
Και αν η απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών επέφερε στην κυβέρνηση μεγάλη ανακούφιση, τα επίχειρα και οι συνέπειες από την κατάσταση έκτακτης οικονομικής και διπλωματικής ανάγκης στην οποία βρίσκεται η γείτων χώρα, προκαλεί νέους πονοκεφάλους.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δήλωσή του τις προάλλες ( newpost) εμφανίστηκε καθησυχαστικός: “Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν επηρεάζεται από τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας”, είπε , γεγονός το οποίο η Ν.Δ αμφισβητεί ηχηρά.
“Η άμεση επίδραση της οικονομικής κρίσης της Τουρκίας στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι διεθνείς αγορές, επιβεβαιώνει, δυστυχώς, ότι με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για τη διασφάλιση χαμηλού κόστους δανεισμού, με αποτέλεσμα η χώρα μας να αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς” δήλωσε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, προϊδεάζοντας για σκληρό ροκ, άμα τη επιστροφή της χώρας στους κανονικούς ρυθμούς, μετά την ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου.
Της Νίκης Ζορμπά
Πηγή: capital.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μαύρη τρύπα 89 εκατ. ευρώ βρήκαν οι ορκωτοί λογιστές στο ΚΕΕΛΠΝΟ
Σπίρτζης: «φταίω γιατί δεν ολοκλήρωσα των χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό”