Δ. Αβραμόπουλος: “Μαζί με τις ελληνικές αρχές κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ και τη Σένγκεν”

Τον πρώτο απολογισμό της ομιλίας Γιούνκερ κάνει, μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Θέτει (σ.σ. ο πρόεδρος της Κομισιόν) τους πάντες προ των ευθυνών τους για την ενίσχυση, την ενδυνάμωση και προστασία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», δηλώνει ο κ. Αβραμόπουλος στο Πρακτορείο και καλεί σε στήριξη των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρώτη εκείνη της αναθεώρησης του Δουβλίνου, της δημιουργίας περιβάλλοντος ασφάλειας για τους πολίτες.

Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, ο Έλληνας επίτροπος αναφέρεται στη μάχη που δόθηκε για να κρατηθεί η χώρα μας εντός Ευρωζώνη: «Σε συνεργασία πάντοτε και με τις ελληνικές αρχές, καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα εκεί», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Να είμαστε ευγνώμονες στην Ευρώπη, στους Ευρωπαίους ηγέτες, στον ίδιο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και να συνεχίσουμε να βλέπουμε μπροστά μας και να αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες για να μείνει η Ελλάδα σαν ένας σημαντικός παράγοντας στον πυρήνα της Ευρώπης και στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας», είναι το συμπέρασμα του Δ. Αβραμόπουλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Συγκλονιστική στιγμή σήμερα η ομιλία Γιούνκερ. Νομίζω ότι έβαλε τα δάκτυλα επί τον τύπον των ήλων…

Απ.: Ο πρόεδρος της Επιτροπής σήμερα μίλησε και χειροκροτήθηκε από όλες τις παρατάξεις του ευρωδημοκρατικού τόξου ως ένας μεγάλος Ευρωπαίος ηγέτης. Έβγαλε συναίσθημα, συγχρόνως όμως έστειλε και πολλαπλά μηνύματα προς όλους. Το βασικότερο για μένα είναι ότι θέτει τους πάντες προ των ευθυνών τους για την ενίσχυση, την ενδυνάμωση και προστασία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Το είχε πει από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι διανύουμε μια υπαρξιακή περίοδο για το μέλλον της Ευρώπης σύμφωνα και με δεδομένη την εμπειρία που έχει αποκομίσει. Και όλοι εμείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζουμε ποια είναι τα ευαίσθητα σημεία της ευρωπαϊκής πολιτικής, ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις και ποιες είναι οι ευθύνες που πρέπει να αναλάβουμε. Στη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν πολλά και σημαντικά πράγματα. Πολλοί μας γύρισαν στο σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης. Η δική του θητεία κλείνει με ένα σπουδαίο έργο και σημαντικό που πολλοί δεν περίμεναν ότι θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της μετανάστευσης, της οικονομίας και της ασφάλειας. Έχοντας λοιπόν την ευθύνη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρίως για τα δυο μεγάλα αυτά ζητήματα της εσωτερικής ασφάλειας, του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς αλλά και του μεταναστευτικού δε σας κρύβω ότι αισθάνθηκα και από όσα ακολούθησαν τις επισημάνσεις του και την ομιλία του. Κατά κάποιο τρόπο ήταν μια δικαίωση γιατί σίγουρα δεν είμαστε εκεί που ήμασταν όταν ξεκινήσαμε το 2015, όταν η Ευρώπη βρέθηκε μπροστά σε αυτήν την απρόσμενη, μεγάλης κλίμακας προβληματική κατάσταση, την οποία όμως τώρα έχει αντιμετωπίσει. Για αυτό -και κλείνω με αυτό- ένα άλλο μήνυμα είναι αν θέλετε να συνεχίσουμε με επιτυχία το δρόμο που ξεκινήσαμε, στηρίξτε τις ευρωπαϊκές προτάσεις της Επιτροπής με πρώτη εκείνη της αναθεώρησης του Δουβλίνου, της δημιουργίας περιβάλλοντος ασφάλειας για τους πολίτες. Και εκεί θα δει κανείς να προχωρούν με επιτυχία και οι άλλες πρωτοβουλίες που θα δώσουν πειστικές απαντήσεις στον καθημερινό και δίκαιο ερώτημα των πολιτών, τι κάνει η Ευρώπη για μένα, για τον πολίτη, για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα.

Ερ.: Κύριε επίτροπε, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ έκανε και μια αναφορά για την Ελλάδα και μάλιστα στην αρχή της ομιλίας του, ότι κάποιοι Ευρωπαίοι υποτιμούν τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων…

Απ.: Επιτρέψτε μου εδώ να μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο. Είμαι μέλος της Επιτροπής και οι συζητήσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια πίσω από τις κλειστές πόρτες αντικατοπτρίζουν αυτό που είπε ο πρόεδρος Γιουνκερ σήμερα. Η μεγάλη διαρκής προσπάθεια να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη… Δυο φορές ήρθε και κυριολεκτικά μας περιέλουσε κρύος ιδρώτας -ιδιαίτερα εμένα ως Έλληνα- η λέξη Grexit . Όχι μόνο αυτό αλλά και αργότερα όταν κάποιοι επιχείρησαν να απομονώσουν την Ελλάδα με προτάσεις για να βγει από τη Ζώνη Σένγκεν. Αυτό θα ήταν καταστροφικό. Έχοντας όμως και την αρμοδιότητα και ευθύνη της Ζώνης Σένγκεν και σε συνεργασία πάντοτε και με τις ελληνικές αρχές, καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα εκεί. Αν αυτά είχαν συμβεί είτε το grexit είτε η έξοδος από την Ζώνη Σένγκεν -έστω και πρόσκαιρα δεν ξέρει κανείς πότε θα σταματούσε- όσο κι αν κάποιοι έλεγαν ότι αυτό δεν είναι σημαντικό, θα είχε οδηγήσει την Ελλαδά σε μεγάλες περιπέτειες. Να είμαστε ευγνώμονες στην Ευρώπη, στους ευρωπαίους ηγέτες, στον ίδιο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και να συνεχίσουμε να βλέπουμε μπροστά μας και να αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες για να μείνει η Ελλάδα σαν ένας σημαντικός παράγοντας στον πυρήνα της Ευρώπης και στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Διαβάστε, επίσης:Στα Σκόπια την επόμενη εβδομάδα ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις