Καταγγελίες-φωτιά από τους ένοικους του Πύργου της Κολάσεως

Γκρένφελ

Ανυπεράσπιστοι μπροστά τον κίνδυνο φωτιάς ήταν οι ένοικοι του πύργου Γκρένφελ στο Λονδίνο.

Όπως καταγγέλλουν ο συναγερμός φωτιάς δεν χτύπησε, τα συστήματα κατάσβεσης δεν λειτούργησαν ενώ οι ένοικοι είχαν πάρει σαφή εντολή να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους σε περίπτωση φωτιάς.

Πολλοί ένοικοι δήλωσαν ότι δεν υπήρχε κεντρικό σύστημα ειδοποίησης για φωτιά, ή ότι δεν υπήρξε ειδοποίηση και ότι μόνο οι ατομικοί συναγερμοί στα διαμερίσματα λειτουργούσαν. Επίσης υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα ρίψης νερού ή ότι δεν λειτούργησε. Άλλοι ένοικοι ανέφεραν ότι το κτίριο που είχε πρόσφατα υποστεί ανακαίνιση άναψε σαν σπίρτο.

Θα είχαμε καεί…
Ένας άντρας από τον 7ο όροφο που σώθηκε με την οικογένειά του είπε ότι είχαν πάρει ρητές εντολές να μείνουν στα διαμερίσματά τους σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς το κτίριο ήταν ανθεκτικό για μία ώρα και θα προλάβαιναν να τους σώσουν. «Αν τους είχα ακούσει δεν θα ήμουν εδώ», λέει.

Ένοικοι του πύργου είχαν επανειλημμένα στο παρελθόν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο κτίριο, ενώ ισχυρίζονται ότι μόλις που αποτράπηκε μία μεγάλη φωτιά από την απότομη αύξηση της τάσης του ρεύματος το 2013.

Τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Πύργου Γκρένφελ (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτίριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με την φωτιά».

«Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Γκρένφελ πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, KCTMO, και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας…» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτιρίου, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο…θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO», αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων. «Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειές μας να επισημάνουμε τη σοβαρότητα αυτού του γεγονότος καλύφθηκε από την KCTMO με τη βοήθεια της Επιτροπής Ελέγχου RBKC που αρνήθηκε να ερευνήσει τις εύλογες ανησυχίες των ενοίκων και των ενοικιαστών», αναφέρουν συγκεκριμένα.

Και συνέχιζαν: Πιστεύουμε ότι αυτές οι έρευνες θα αποτελέσουν μέρος των καταδικαστικών στοιχείων του κακού ιστορικού ασφαλείας του KCTMO σε περίπτωση που μία φωτιά επηρεάσει οποιαδήποτε άλλη από τις ιδιοκτησίες τους και προκαλέσει την απώλεια ζωής που προβλέπουμε…».

Παράλληλα τόνισαν: Τα τελευταία 20 χρόνια και παρά το τρομακτικό περιστατικό της απότομης αύξησης της τάσης το 2013 και με την πρόσφατη πυρκαγιά στον Πύργο Adair, οι ένοικοι στον Πύργο Γκρένφελ δεν έχουν λάβει τις κατάλληλες οδηγίες πυρασφάλειας από την KCTMO». .

Όπως σημειώνουν πάντως η μόνη ενημέρωση που είχαν ήταν από ένα προσωρινό σημείωμα που είχε προσκολληθεί στο ασανσέρ και μία ανακοίνωση σε ένα πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο μετά την ανακαίνιση που έγινε στον πύργο, που ανέφερε ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους.

«Δεν υπάρχουν και ποτέ δεν έχουν αναρτηθεί οδηγίες στον πίνακα ανακοινώσεων του Πύργου Γκρένφελ ή σε μεμονωμένο όροφο σχετικά με το πώς θα πρέπει να ενεργήσουν οι κάτοικοι σε περίπτωση πυρκαγιάς», τονίζουν. Επικαλούμενη πρόσφατο περιστατικό πυρκαγιάς σε πολυκατοικία στην περιοχή Shepherd’s Bush, η Ομάδα Δράσης Γκρένφελ σημειώνει ότι η συμβουλή να παραμείνουν οι ένοικοι στα διαμερίσματά τους θα οδηγούσε σε θανάτους. «Καλούμε τον ιδιοκτήτη να επανεξετάσει τη συμβουλή που έχει τόσο κακώς διακινήσει», γράφουν.

«Η Ομάδα Δράσης Γκρένφελ προβλέπει ότι δεν θα περάσει πολύς καιρός πριν τα λόγια αυτού του ιστολογίου επιστρέψουν για να στοιχειώσουν τη διοίκηση του KCTMO και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι όσοι είναι υπεύθυνοι γνωρίζουν πόσο καιρό και με πόσο τρομερό τρόπο ο ιδιοκτήτης μας αγνόησε την ευθύνη του να εξασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των ενοίκων και των ενοικιαστών. Δεν μπορούν να πουν ότι δεν έχουν προειδοποιηθεί», καταλήγει η ανάρτηση στο blog.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία στο Λονδίνο – Δεκάδες νεκροί & 50 τραυματίες από τη φωτιά στον Πύργο Γκρένφελ – Δείτε ζωντανά

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θύμισε 11η Σεπτεμβρίου η φωτιά στον πύργο του Λονδίνου – Πηδούν από τα παράθυρα οι ένοικοι (pics & video)

ΑΚΟΜΑ: Η μοναδική καταγεγραμμένη σε βίντεο «πραγματική» μάχη του Μπρους Λι