Σταινμάιερ: Το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα είναι αδιανόητο

174

«Το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα είναι στον ίδιο βαθμό αδιανόητο όσο και το παρελθόν της χωρίς την Ελλάδα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο υπογράμμισε πως έχουμε ένα εκ πεποιθήσεως Ευρωπαίο στο πλευρό μας ακόμη και εκεί όπου πρέπει να συνομιλήσουμε και να διαπραγματευτούμε για δύσκολα ζητήματα.

Την αλληλεγγύη των εταίρων της και την εκπλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων αναμένει η Ελλάδα, ιδίως τώρα που είναι έτοιμη να υπερβεί την κρίση, έχοντας εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, η αρχή «pacta sunt servanda», είναι θεμελιώδης ευρωπαϊκή αρχή, της οποίας η συνεπής εφαρμογή είναι προϋπόθεση της διατήρησης της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μια τέτοια στάση απέναντι στην Ελλάδα επιβάλλεται από τις ίδιες τις καταστατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι πρόκειται για αυτονόητη μεταξύ εταίρων συμπεριφορά αλληλεγγύης, «που δεν ενέχει κανένα στοιχείο υπερβολικής αξίωσης εκ μέρους μας, και την οποία, εμείς οι Έλληνες, θαρρώ πως δικαιούμεθα σήμερα από τους Εταίρους μας».

Ο κ. Παυλόπουλος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Ελλάδα ανέκαθεν υπήρξε πιστή στις ιδρυτικές αρχές και αξίες που βρίσκονται στα θεμέλια του ευρωπαϊκού θεσμικού οικοδομήματος, τις οποίες μάλιστα «υπηρετεί με απαρέγκλιτη συνέπεια και αδιατάρακτη συνέχεια».

«Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστική», υπογράμμισε, «η προσήλωση και αφοσίωση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας τόσο της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας, όσο και της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, παρά τα βάρη τα οποία αυτός επωμίσθηκε για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, βάρη που δεν αντιστοιχούν μόνο σε δικά του λάθη».

Και τούτο, όπως εξήγησε, συμβαίνει διότι οι Έλληνες, στην συντριπτική τους πλειονότητα, αισθάνονται ότι είναι Ευρωπαίοι, όχι κατά τύχη ή από επιλογή μεμονωμένων πολιτικών που έτσι αποφάσισαν για το μέλλον της Χώρας, αλλά για λόγους βαθύτατα πολιτισμικούς, σχεδόν υπαρξιακούς.

«Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικά και αμετάκλητα διότι η ίδια δεν διανοείται τον εαυτό της εκτός αυτής, με τον ίδιο τρόπο που δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα ως σταθερό και αναπόσπαστο μέλος της», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία μετά από πρόσκληση του Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ. Αύριο ο κ. Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει, με τον Γερμανό ομόλογό του, την Έκθεση DOCUMENTA 14, στην πόλη Kassel.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια ζει μια τραγωδία»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Γαλλικά» μεταξύ Φίλη-Ρήγα – Βροχή τα «Κάτσε κάτω» στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΚΟΜΑ: Εκνευρισμένος ο Καραμανλής με τον Τσίπρα – Το θέμα του χρέους και οι γερμανικές εκλογές