Κίνδυνος! Οι επιστήμονες αναδημιούργησαν έναν εξαιρετικά θανάσιμο ιό

Οι επιστήμονες του Πανεπιστήμιου της Αλμπέρτα στον Καναδά κατάφεραν να αναδημιουργήσουν έναν ιό συγγενή του θανατηφόρου ιού της ευλογιάς.

Η ιδέα ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να εξαφανιστεί από τον πλανήτη από έναν μολυσματικό ιό ανθρώπινης κατασκευής, έχει μελετηθεί εδώ και χρόνια μέσω επιστημονικών ερευνών, αλλά και μέσω ταινιών, βιβλίων και τηλεοπτικών εκπομπών επιστημονικής φαντασίας. Πόσο εφικτό όμως είναι να γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο;

Δυστυχώς, η δημιουργία ενός δυνητικά θανατηφόρου παθογόνου είναι στην πραγματικότητα πολύ πιθανή, όπως απέδειξε πρόσφατα μια ερευνητική ομάδα στον Καναδά, όπου κατάφερε να φέρει πίσω στην ζωή έναν εξαφανισμένο ιό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Scientific American.

Ο ιός συγγενικός αυτού της ευλογιάς, ο οποίος σκότωσε αμέτρητους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των αιώνων, πριν εξαλειφθεί τελικά το 1980, είναι ευτυχώς αβλαβής. Αλλά και μόνο η απλή δημιουργία του και η ύπαρξη του αποδεικνύει ότι είναι πραγματικά δυνατό να δημιουργηθεί και κάτι παραπάνω σε ένα εργαστήριο.

Το εγχείρημα διεύθυνε ο καθηγητή David Evans και κόστισε περίπου 100.000 δολάρια.

Αρκετοί όμως ήταν αντίθετοι με την δημοσιοποίηση της έρευνας.

“Η δημοσίευση αυτού του γεγονότος μπορεί να γίνει φυσικά. Στη συνέχεια θα γράψουμε άρθρα σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά, τα οποία όμως θα προσελκύσουν την προσοχή ανθρώπων που μπορεί να θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για λάθος λόγους”, προειδοποίησε ο καθηγητής Marc Lipsitch του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Ο καθηγητής τονίζει ότι οι κανόνες που έχει θεσπίσει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ αφορούν εργασίες που πραγματοποιούνται με τη χρηματοδότησή του. Όμως ο Evans έκανε το έργο έξω από τις ΗΠΑ και με ιδιωτικά κεφάλαια.

“Καθώς η δυνητικά επικίνδυνη δουλειά γίνεται φθηνότερη και ευκολότερη, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ελέγξει κανείς για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η νομική πίεση της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη για πράγματα που χρηματοδοτούν παρά για πράγματα που δεν χρηματοδοτούν”, δήλωσε ο Lipsitch.

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θα θεραπεύσουμε τον θάνατο; Εταιρεία ξεκινά σύντομα τα πειράματα (Video)

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Κίνδυνος από τη χολέρα που εξαπλώνεται στην Υεμένη

Σοκ! Εξαπλώνεται η βλεννόρροια παγκοσμίως – Συναγερμός στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας