Καταστροφή: Αποκολλήθηκε παγόβουνο στο μέγεθος της Κύπρου! (pics-video)

Άρχισαν να διαφαίνονται οι σοβαρές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, καθώς αποκολλήθηκε τεράστιο παγόβουνο – όσο το μέγεθος της Κύπρου- από την Ανταρκτική, γεγονός που έχει θορυβήσει την παγκόσμια κοινότητα.

Το παγόβουνο είναι ενός τρισεκατομμυρίου τόνων, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, σχηματίσθηκε μετά την αποκόλληση μιας τεράστιας έκτασης πάγου από την Ανταρκτική προκαλώντας συναγερμό στους επιστήμονες. Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Σουόνσι.

«Το παγόβουνο σχηματίσθηκε ανάμεσα στη Δευτέρα και την Τετάρτη, διευκρινίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούσαν την αποκόλληση αυτού του γιγάντιου όγκου από πάγο, που υπολογίζεται πως έχει έκταση σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η αποκόλληση έγινε από την παγοκρηπίδα Larsen, όπου οι επιστήμονες παρακολουθούσαν εδώ και πάνω από μια δεκαετία την εξέλιξη μιας μεγάλης ρωγμής. Η ανάπτυξη της ρωγμής επιταχύνθηκε μετά το 2014.

Όπως μεταδίδει το βρετανικό BBC, το παγόβουνο, το πάχος του οποίου είναι πάνω από 200 μέτρα, δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα να μετακινηθεί πολύ ούτε πολύ γρήγορα. Ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθείται. Ρεύματα και άνεμοι μπορεί να το σπρώξουν βόρεια της Ανταρκτικής όπου θα αποτελούσε κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αφρικανικός καύσωνας σαρώνει την Ισπανία – Στους 45 φτάνει το θερμόμετρο

Πρωτοφανές: 10.000 κάτοικοι του Αμβούργου καθάρισαν την πόλη τους!