Ψάχνοντας για DNA – Σήμερα η εκταφή της σορού του Σαλβατόρ Νταλί

Νταλί

Η σορός του σουρεαλιστή ζωγράφου Σαλβατόρ Νταλί θα εκταφεί σήμερα ώστε να αναληφθούν ίχνη DNA και να επιβεβαιωθεί η πατρότητα κάποιας αιτούσας.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τους υπεύθυνους του Μουσείου Dalí Theatre-Museum, στο Φιγκέρες της Ισπανίας, όπου ετάφη ο μεγάλος καλλιτέχνης που πέθανε το 1989, σε ηλικία 84 ετών. Την είδηση επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του Ιδρύματος Gala-Salvador Dalí Foundation.

Σε αυτό το σημείο του Μουσείου βρίσκεται ο τάφος του Νταλί:

Το εσωτερικό του Μουσείου δεν θα είναι προσβάσιμο κατά τη διάρκεια της εκταφής και θα απαγορευτεί η φωτογράφιση, δήλωσε η εκπρόσωπος Imma Parada σε ένα email, προσθέτοντας ότι θα δοθεί συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, 21 Ιουλίου.
Ενας ισπανός δικαστής είχε αποφασίσει τον περασμένο Ιούνιο να εκταφεί η σορός του Νταλί ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα κάποιας Maria Pilar Abel που ισχυρίζεται ότι είναι το νόθο παιδί του καλλιτέχνη με μια υπηρέτρια, το 1955.
«Αναζητώ την ταυτότητά μου, να βρω ποιά είμαι» δήλωσε η Πιλάρ στο Reuters, την περασμένη εβδομάδα. «Θέλω μόνο να γίνει γνωστή η αλήθεια», πρόσθεσε.

Νταλί04

Ποια είναι η Πιλάρ
Η Πιλάρ, η οποία γεννήθηκε στο Φιγκέρες το 1956 δηλώνει ότι δεν την ενδιαφέρουν τα χρήματα και η φήμη. «Ο πατέρας μου αξίζει περισσότερο από αυτό», είπε. Είναι μια διαζευγμένη γυναίκα, μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία εργάζεται ως χαρτορίχτρα σε ισπανικό κανάλι. Εχει δηλώσει ότι ανακάλυψε πως ο Νταλί και η μητέρα της είχαν ερωτική σχέση από τις διηγήσεις της γιαγιάς της. Ποτέ δεν πλησίασε τον διάσημο ζωγράφο για να του μιλήσει για την συγγένειά τους, παρά το γεγονός ότι τον έβλεπε κατά καιρούς στην πόλη τους. «Ποτέ δεν μιλήσαμε γι’αυτό αλλά κοιταζόμασταν πολύ, με νόημα …Πώς θα μπορούσα να τον ρωτήσω;» είπε η Πιλάρ στο Reuters. «Ημουν κοριτσάκι τότε», πρόσθεσε.

Η Πιλάρ ζητάει να γίνει λήψη δείγματος DNA από την «νεκρικό εκμαγείο» που είχε  γίνει μεταθανάτια, κατά το βαλσάμωμα του Νταλί, αλλά τα αποτελέσματα περί πατρότητας θα ήταν ακαθόριστα, σύμφωνα με την  Guardian.
Πόσο όμως είναι δυνατόν να συγκριθεί το γενετικό υλικό του Νταλί με αυτό της Πιλάρ Άβελ ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως είναι η κόρη του, όπως αυτή διατείνεται;

Έχει καταστραφεί το DNΑ, ο Νταλί βαλσαμώθηκε
Όπως υποστηρίζει στην εφημερίδα La Vangiardia ο καθηγητής Ιατροδικαστικής Ναρσίς Μπαρνταλέτ, που είχε διευθύνει τις εργασίες για να βαλσαμωθεί η σορός του Νταλί στην κατοικία του στο Τόρρε Γκαλατέα του Φιγκέρες, ισχυρίζεται ότι «μπορεί να έχει καταστραφεί η γενετική του δομή» λόγω των υλικών που είχαν χρησιμοποιηθεί με βάση τη φορμόλη και συνεπώς να αποβεί άκαρπη η όλη εκταφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έχει καρκίνο στον εγκέφαλο – Αγωνία για τον Τζον Μακέιν

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτος Πούτιν: Τα «θεϊκά» τρολαρίσματα σε Μέρκελ, δημοσιογράφους κτλ (vid)

ΑΚΟΜΑ: Συνέλαβε η αστυνομία ηθών τη νεαρή με τη μίνι φούστα στη Σαουδική Αραβία