Με νέες αντιπαραθέσεις συνεχίστηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια υγεία και ειδικότερα για τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έφερε προς ψήφιση και με τις οποίες η ΝΔ καταγγέλλει πως επιχειρείται η εκ των υστέρων νομιμοποίηση δαπανών πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΕΕΛΠNΟ.
Πρόκειται για δαπάνες τις οποίες ελέγχει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και όπως κατήγγειλαν οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Ιάσων Φωτήλας και Γιώργος Γεωργαντάς, επιδιώκει να νομιμοποιήσει με πρωτοβουλία του ο Παύλος Πολάκης, προκαλώντας την έκρηξη του τελευταίου.
Έτσι, ένσταση αντισυνταγματικότητας επί τροπολογίας για τις νοσοκομειακές δαπάνες ήγειραν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, χαρακτηρίζοντας την αόριστη και φωτογραφική.
Πρόκειται για την τροπολογία με την οποία νομιμοποιούνται οι δαπάνες που αφορούν σε όλες τις συμβάσεις είτε έργου είτε εργασίας που έχουν συναφθεί με φορείς του Υπουργείου Υγείας για την καθαριότητα, τη φύλαξη, τη σίτιση, την εστίαση ή τη συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, και σύμφωνα με τη ΝΔ αυτό γίνεται ενώ είναι σε εξέλιξη σχετική δικαστική έρευνα μετά από καταγγελία που υπογράφεται από τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση αφορά όλα τα πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου στον χώρο της υγείας.
Όπως τόνισε ο κ. Φωτήλας στην επίμαχη παράγραφο 1203 η κυβέρνηση και ο κ. Πολάκης «έρχονται και χαρίζουν όλα τα χρέη που υπάρχουν … Εμείς υποστηρίζουμε πως αυτή η τροπολογία είναι φωτογραφική κι αφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία. Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει καταγγελία ενώπιον εισαγγελέα διαφθοράς και διενεργείται έλεγχος.
Κι ενώ εξελίσσεται δικαστική διαδικασία εσείς τελειώνετε το θέμα. Επειδή ΄όμως ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αγαπάει όμως και τον νοικοκύρη σας παρουσιάζουμε την Έκθεση λογιστηρίου Κράτους. Αντί να είναι μια ανεξάρτητη έκθεση αυτή έχει ένδειξη …ΚΕΕΛΠΝΟ» τόνισε ο κ. Φωτήλας εγκαλώντας το υπουργείο Υγείας πως υποκατέστησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αφήνοντας το ΚΕΕΛΠΝΟ να υπαγορεύσει την έκθεση.
Αντίστοιχα και ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε: «Υπάρχει ηθικό ζήτημα με την καταγγελία των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ…θα έλθουμε να ψηφίσουμε ενώ υπάρχει δικογραφία για μη σύννομες δαπάνες; Θα ψηφίσουμε ενώ υπάρχει έλεγχος σε εξέλιξη; Δεν μπορεί να αποφανθεί η Βουλή ενώ βρίσκεται δικογραφία στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς…».
Και συνέχισε: «Δεν μπορούσαν να γίνονται δαπάνες με απευθείας αναθέσεις ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι στο δημόσιο λογισμικό από το 2015! Η διάταξη είναι φωτογραφική ενώ υπάρχει ανοικτή δικαστική διαδικασία. Να αφήσουμε να αποφανθεί η Δικαιοσύνη…και μετά να ψηφίσουμε. Είναι ζήτημα τιμής για το Κοινοβούλιο να αποσυρθεί η σχετική διάταξη».
Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε, καθώς η κυβέρνηση δια του Νίκου Παρασκευόπουλου την χαρακτήρισε απόλυτη αόριστη.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης αφού πρώτα επιχείρησε να απαξιώσει τον πρόεδρο των Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ που προέβη στην καταγγελία κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με αυτό που κάνει αποδεικνύει ότι είναι οργανικό στοιχείο των ιδιωτικών συμφερόντων που για πάνω από 25 χρόνια «σήκωσαν ένα σκασμό λεφτά από τα νοσοκομεία της χώρας προσφέροντας χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες».
«Δεν αποσύρεται τίποτα, η τροπολογία μειώνει τις δαπάνες, υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον», είπε ο κ Πολάκης και κατέληξε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση «είστε συγκεκριμένοι οργανικοί υπηρέτες των εργολάβων και σας έχει πιάσει σύγκρυο με αυτά που έρχονται για το ΚΕΕΛΠΝΟ».
Διαβάστε επίσης: NΔ για σημαιοφόρους: «Αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας»