Γαλλία: Ποινικοποιεί τις προπαρασκευαστικές ενέργειες της τρομοκρατίας

Το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την επιβολή κυρώσεων κατά «των ξένων τρομοκρατών μαχητών», επικύρωσε και η Γαλλία αυστηροποιώντας ακόμα περισσότερο τη νομοθεσία της, μαζί με άλλες 8 χώρες της Ευρώπης, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

H Σύμβαση υιοθετήθηκε τον Οκτώβριο 2015 και ετέθη σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2017, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το κείμενο είναι συμπληρωματικό πρωτόκολλο στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη της Τρομοκρατίας, που προσθέτει στον υπάρχοντα κατάλογο των ποινικών αδικημάτων σειρά ενεργειών όπως «η εθελούσια συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», «η εκπαίδευση για τρομοκρατικούς σκοπούς», καθώς και μετακίνηση στο εξωτερικό με σκοπό την τρομοκρατική δράση, η χρηματοδότηση ή η οργάνωση τέτοιων ταξιδιών.

Το Παρίσι είναι η όγδοη ευρωπαϊκή χώρα που επικυρώνει το κείμενο, μετά την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Δανία, την Ιταλία, τη Λετονία, το Μονακό και τη Μολδαβία.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τα υπόλοιπα 39 κράτη μέλη του να επικυρώσουν το κείμενο το συντομότερο δυνατόν.

«Για πρώτη φορά στο διεθνές δίκαιο, έχουμε ένα εργαλείο που ποινικοποιεί τις προπαρασκευαστικές ενέργειες της τρομοκρατίας», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο 2015 ο Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Αυτές είναι οι στρατιωτικές επιλογές του Τραμπ απέναντι στη Βόρεια Κορέα