Παίζει με τη φωτιά ο Τραμπ: Αμερικανικό αντιτορπιλικό αμφισβητεί αξιώσεις της Κίνας

Εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων ενός τεχνητού νησιού που κατασκεύασε η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα έπλευσε ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως ευθεία αμφισβήτηση των διεκδικήσεων του Πεκίνου στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή δεν αποκλείεται να περιπλέξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να συγκροτήσει ένα ενιαίο μέτωπο με την Κίνα απέναντι στις πυρηνικές και πυραυλικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν στο πρακτορείο Reuters ότι το αντιτορπιλικό USS John S. McCain έπλευσε κοντά στην ατόλη Mischief Reef στις νήσους Spratly που διεκδικούν η Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής.

Ήταν η τρίτη τέτοια επιχείρηση που πραγματοποίησε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό επί θητείας Τραμπ, ως απάντηση στην απόπειρα του Πεκίνου να περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοϊα στη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια αυτή περιοχή κι ενώ ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επιδιώκει τη συνεργασία των Κινέζων στο βορειοκορεατικό.

Το τεχνητό νησί Subi που κατασκεύασε η Κίνα στις νήσους Spratly στη Νότια Σινική Θάλασσα διαθέτει αεροδρόμιο και στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώθηκε επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα μετά τις δύο πυρηνικές δοκιμές, που έκανε πέρυσι η Πιονγιάνγκ, τις δύο δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τον τελευταίο μήνα, το νέο γύρο σκληρών κυρώσεων που της επέβαλε ως αντίποινα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις απειλές που εκτοξεύουν η μία στην άλλη ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα.

Η Ουάσιγκτον επικρίνει δριμύτατα την Κίνα για την κατασκευή τεχνητών νησιών και τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής εκφράζοντας φόβους ότι το Πεκίνο θα χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που έφτιαξε στη Νότια Σινική Θάλασσα για να περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοϊα.

Η Κίνα έχει εγείρει εδαφικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, από όπου διέρχονται πλοία που μεταφέρουν ετησίως εμπορεύματα αξίας περίπου τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανάλογες διεκδικήσεις εγείρουν κι άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

 

Διαβάστε επίσης: Ξέσπασε αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κούβα εξαιτίας της… απώλειας ακοής Αμερικανών διπλωματών!