Με καθυστέρηση δυο μηνών θα ξεκινήσει η λειτουργία της “φορολογικής αστυνομίας”!

103

Στον «πάγο» για δύο μήνες μπαίνει το σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς αντί για Αύγουστο που προβλεπόταν στο πρόγραμμα, θα ξεκινήσει η υλοποίησή του τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η νέα ελεγκτική υπηρεσία (Διεύθυνση Ειδικών Οικονομικών Ελέγχων), υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων, η οποία θα έχει την αρμοδιότητα να ερευνά εξονυχιστικά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων ποινικού χαρακτήρα, θα μπορεί να συλλαμβάνει και να ανακρίνει υπόπτους για την τέλεση ποινικών αδικημάτων, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα στους ελεγχόμενους, θα ενεργοποιηθεί σε δυο μήνες

Η δίμηνη αναβολή του νέου«όπλου» του υπουργείου Οικονομικών για την υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».

Όπως αναφέρει η τροπολογία:

-Μετατίθεται χρονικά, κατά δύο μήνες η έναρξη ισχύος της διάταξης που προβλέπει την ανάθεση εκτέλεσης εισαγγελικών παραγγελιών για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε νέα υπηρεσία (εκτός ΑΑΔΕ) με ειδικούς προανακριτικούς υπαλλήλους, που θα εποπτεύεται από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος και θα έχει ως αρμοδιότητα την έρευνα τέλεσης εγκλημάτων φοροδιαφυγής ή λοιπών οικονομικών αδικημάτων.

Η έναρξη ισχύος της παραπάνω διάταξης μετατίθεται για 1-10-2017, αντί 1-8-2017 που προέβλεπε κανονικά η παράγραφος 4 του άρθρου 63 του ν. 4472/2017.

-Μετατίθεται χρονικά, κατά δύο μήνες, η ημερομηνία μέχρι την οποία παρέχεται στον οικονομικό εισαγγελέα η δυνατότητα, κατ’ εξαίρεση, να διενεργεί προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση για υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί και διαβιβαστεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εισαγγελική παραγγελία και έχουν προτεραιοποιηθεί ή πρόκειται να προτεραιοποιηθούν. Ως νέα ημερομηνία τίθεται η 30-9-2017, αντί 31-7-2017.

Διαβάστε επίσης: Πρεμιέρα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – Στις 9:00 ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα