Άρχισε να “σαρώνει” ο καύσωνας την Ελλάδα – Ποιες περιοχές χτυπάνε “κόκκινο”

Νέο κύμα καύσωνα κατέφθασε στη χώρα μας και θα παραμείνει μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες το Σάββατο (05.08.2017): Δυτικά 40 και κατά τόπους 41 βαθμοί Κελσίου, υπόλοιπα Ηπειρωτικά 38 με 40 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους και στα νησιά Ιονίου ως 37 βαθμούς Κελσίου

Γενικά αίθριος καιρός, προβλέπεται για σήμερα Σάββατο, 4 Αυγούστου, με ανέμους να πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ και τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο.

Στην Αττική, ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ ενώ το θερμόμετρο θα δείξει από 27 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Παράλληλα, και στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος, με ανέμους μεταβλητούς 2 με 3 και το απόγευμα νοτιοανατολικούς έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 21 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 και το απόγευμα στο Ιόνιο βορειοδυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: στα ηπειρωτικά από 19 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: αίθριος.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αίθριος.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στις Κυκλάδες τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 24 έως 31 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος. Στα Δωδεκάνησα τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων καταιγίδων.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Κυριακή 

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Άνεμοι: γενικά ασθενείς και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Στα δυτικά ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40 και κατά τόπους τους 41, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες όλη την εβδομάδα που μας έρχεται

Αναλυτικότερα, το προσεχές Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, οι μέγιστες θερμοκρασίες σε τοπικό επίπεδο, θα είναι οι ακόλουθες:

– Ανατολική Μακεδονία & Θράκη : 40-41°C
– Κεντρική Μακεδονία : 41-42°C
– Δυτική Μακεδονία : 37-38°C
– Θεσσαλία : 40-41°C
– Ήπειρος : 40°C
– Δυτική Στερεά : 41-42°C
– Κεντρική & Ανατολική Στερεά & Εύβοια : 38°C
– Αττική : 38°C
– Δυτική Πελοπόννησος : 41-42°C
– Ανατολική Πελοπόννησος : 40°C
– Νησιά Ανατολικού Αιγαίου : 38°C
– Κυκλάδες : 35-36°C
– Κρήτη : 34°C
– Δωδεκάνησα : 36-37°C

Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται λοιπόν να επικρατήσουν σε πολλές περιοχές της χώρας μας και ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα. Βέβαια, από τα μέσα της εβδομάδας το μελτέμι θα ενισχυθεί πάλι, με αποτέλεσμα να είναι καλύτερη η κατάσταση στα ανατολικά και νότια σε σχέση με τη δυτική και βόρεια χώρα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, ο καύσωνας θα φτάσει πιθανόν έως τον 15Αυγουστο. «Δυστυχώς αλλά όλα τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν ότι από αύριο θα εισέλθουμε σταδιακά σε μια περίοδο παρατεταμένης ζέστης.

Ήδη στα δυτικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες, προσεγγίζοντας κατά τόπους και τους 40-41°C, όμως σταδιακά, οι θερμοκρασίες αυτές θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας» αναφέρει.

Μέχρι τον 15Αύγουστο, ή καλύτερα ενδεικτικά μέχρι τότε, φαίνεται ότι θα διατηρηθεί η ζέστη. Ο Αύγουστος προμηνύεται επομένως αρκετά καυτός. Ας οπλιστούμε με υπομονή και ας έχουμε στο μυαλό μας, ότι δεν αποκλείεται σε κάποιες ορεινές-ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας, ορισμένες ξαφνικές μπόρες μικρής διάρκειας που ενδεχομένως να έρθουν από βδομάδα, τουλάχιστον θα δροσίζουν τους κατοίκους εκεί, όχι πάντως κάτι το ιδιαίτερο ή το γενικευμένο.