Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον… κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ!

112

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση δια της… κατάθεσης στη Βουλή ερώτησης σχετικά με τις εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ που χάνουν χιλιάδες πολίτες λόγω υπέρβασης του πλαφόν που έχει τεθεί, εξαπέλυσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν κατά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σημειώνοντας ότι συνυπολογίζει στο ετήσιο εισόδημα και τα έκτακτα έσοδα, όπως αποζημιώσεις με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να αποκλείονται από την έκπτωση.

Κάνουν δε αναφορά στον «πρωτοχρονιάτικο μποναμά» Τσίπρα στους χαμηλοσυνταξιούχους τον περασμένο Δεκέμβριο και υποστηρίζουν ότι «με την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2017, αυτά που με τόσο αγώνα καταφέραμε να παράσχουμε στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, παρά τις μνημονιακές επιταγές, τα ακυρώνουμε διατηρώντας αποφάσεις των προηγουμένων γραμματέων εσόδων».

Αναλυτικά, οι βουλευτές αναφέρουν: «Τα τελευταία χρόνια οι συμπολίτες μας έχουν επιβαρυνθεί με πληθώρα φόρων και έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. Δε μπορεί όμως κανείς να παραβλέψει, πως η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί για μια ορθολογική και κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική και φορολογική επιβάρυνση.

Τον Δεκέμβριο του 2016 και παρά την μεγάλη πολεμική από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατορθώσαμε  και πετύχαμε αυτό που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε στο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό.

Να αποκαταστήσουμε δηλαδή τις αδικίες, οι οποίες διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε αυτοί που σήκωσαν τα περισσότερα βάρη της κρίσης να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση στα οφέλη της ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο των ενεργειών αυτών, προωθήθηκαν και εφαρμόστηκαν μέτρα, όπως η καταβολή έκτατου επιδόματος, καθώς και η εφαρμογή σε πανελλαδική πλέον κλίμακα του Κ.Ε.Α (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).

Με την έκδοση όμως των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α για το έτος 2017, αυτά που με τόσο αγώνα καταφέραμε να παράσχουμε στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, παρά τις μνημονιακές επιταγές, τα ακυρώνουμε διατηρώντας αποφάσεις των προηγούμενων Γραμματέων Εσόδων.

Συγκεκριμένα χιλιάδες συμπολίτες μας χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι και άνεργοι, έχασαν το δικαίωμα της έκπτωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α, επειδή ξεπέρασαν κατά τι, τα εισοδηματικά κριτήρια που έθετε η  ΠΟΛ.1081/2016 Τροποποίηση της απόφασης ΠΟΛ 1212/2015 «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.):

Διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων, μειώσεων και αναστολής πληρωμής» λαμβάνοντας είτε το έκτακτο επίδομα, είτε επίδομα ανεργίας τα οποία συνυπολογίστηκαν στο συνολικό εισόδημα τους -αν και αφορολόγητα-, και χωρίς να υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης.

Παρόλα αυτά η ΑΑΔΕ τα συνυπολογίζει στο εισόδημα και τους αποκλείει από την ευνοϊκή ρύθμιση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

– Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των θιγόμενων πολιτών και ποιο το δημοσιονομικό βάρος που προκύπτει από την διατήρηση της έκπτωσης στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. των ως άνω πολιτών;
– Έχει λάβει γνώση των παραπάνω και με ποιο τρόπο προτίθεται να διορθώσει τις ανωτέρω αναφερθείσες αδικίες.

Διαβάστε επίσης: Καταγγελίες Λαφαζάνη για Άγρια επίθεση από τα ΜΑΤ σε βάρος της συγκέντρωσης της ΛΑ.Ε