Παγκόσμιος τρόμος! Η Β. Κορέα πυροδότησε βόμβα υδρογόνου – Προκάλεσε σεισμό 6,3 βαθμών

Δοκιμή βόμβας υδρογόνου ήταν τελικά ο σεισμός που καταγράφηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) όπως ανακοίνωσε η Βόρειος Κορέα.

Η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

“Η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου (…) σηματοδότησε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον (…) τελικό στόχο της ολοκλήρωσης της (…) πυρηνικής δύναμης” της Βορείου Κορέας, πρόσθεσε το KCNA.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο, η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου έγινε προκειμένου να εξεταστεί “η ακρίβεια (…) της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)”.

“Δεν υπήρξε ούτε (…) διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής”, κατέληξε το KCNA.

                         Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ενημερώνεται για την βόμβα υδρογόνου

Αξιωματούχοι των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε κοντά στο σημείο όπου η Βόρειος Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, μεγέθους 6,3 βαθμών σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρή από τις προηγούμενες.

Η κίνηση αυτή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί ευθεία πρόκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε λίγες ώρες νωρίτερα για την “κλιμακούμενη” πυρηνική κρίση στην περιοχή.

Η Ιαπωνία αμέσως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να κάνει λόγο για περιορισμό στο εμπόριο πετρελαϊκών ειδών.

Πριν την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ένας αμερικανός αξιωματούχος που μελετά τον στρατό και την πολιτική της Βόρειας Κορέας είχε επισημάνει ότι αναλύονται οι σεισμικές δονήσεις, αν και λόγω της τοποθεσίας τους εκτιμάται ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είχε προσθέσει ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί με βεβαιότητα αν η δοκιμή, στην περίπτωση που όντως πρόκειται για τέτοια, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι κατάφερε να αναπτύξει θερμοπυρηνικό όπλο, “και μάλιστα ένα το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και να επανέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης χωρίς να καεί”.

Μετά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον Σεπτέμβριο του 2016, το USGS κατέγραψε σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών.

Δέκα φορές ισχυρότερη από προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές

Οι δονήσεις που καταγράφηκαν σήμερα στη Βόρειο Κορέα ήταν τουλάχιστον δέκα φορές πιο ισχυρές από αυτές που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές, ανακοίνωσε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία.

“Ήταν τουλάχιστον δέκα φορές πιο ισχυρή”, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας.

Ειδικοί είχαν εκτιμήσει ότι η προηγούμενη πυρηνική έκρηξη στη Βόρειο Κορέα ήταν περίπου 10 κιλοτόνων.

“Η ισχύς (της δόνησης) είναι 10 ή 20 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες”, δήλωσε από την πλευρά του ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ. “Η αναλογία αυτή είναι στο επίπεδο που μπορεί κανείς να κάνει λόγο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου”, τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κιμ Γιονγκ Ουν: Θέλει να κάνει τη Β. Κορέα μια τρομακτική, πυρηνική δύναμη

Ν. Κορέα: «Να απομονωθεί εντελώς η Βόρειος Κορέα»

Η Κίνα καταδικάζει έντονα την Β. Κορέα για την νέα πυρηνική δοκιμή

Ρωσία: Σοβαρή απειλή για την περιοχή η Βόρειος Κορέα

Μήνυμα Τραμπ σε Βόρειο Κορέα: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» – Ακόμη και η στρατιωτική επέμβαση;

Απειλές από τον Κιμ Γιονγκ Ουν – Προειδοποίηση για το Γκουάμ ο πύραυλος πάνω από την Ιαπωνία

Τραβάνε το αφτί του Κιμ οι Κινέζοι – Αντιδράσεις του Πεκίνου για τον πύραυλο

«Πρόβα» Παγκόσμιου Πολέμου; Τι θα είχε συμβεί αν ο πύραυλος της Βορείου Κορέας χτυπούσε την Ιαπωνία