Προβλέψεις από Ρέγκλινγκ: “Αν η Ελλάδα μείνει πιστή στο πρόγραμμα και μετά το 2018, θα μπορέσει να βγει στις αγορές”

Ρέγκλινγκ

«Εφόσον η κυβέρνηση (της Ελλάδας) τηρήσει πιστά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM, αλλά και στη συνέχεια, τότε είμαι πεισμένος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και θα καταφέρει να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της και πάλι μέσω των αγορών -όπως έκαναν οι άλλες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα, δηλαδή η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος». 

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλιγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Hessische/Niedersächsische Allgemeine. Σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η επιτυχής έκδοση ομολόγου του Ιουλίου «αποτέλεσε μια πρώτη ένδειξη της αναγνώρισης των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις από την πλευρά των επενδυτών».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Ρέγκλιγκ -ο οποίος χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ειδική περίπτωση, όπου η ανάκαμψη θα πάρει περισσότερο χρόνο»- παραδέχεται ότι «τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα θα ήταν δύσκολο να τις φανταστεί κανείς στη Γερμανία». «Οι μισθοί στο Δημόσιο και οι συντάξεις μειώθηκαν κατά περίπου ένα τρίτο, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συρρικνώθηκε επίσης σημαντικά. Όμως, η έκταση των προβλημάτων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι οπουδήποτε αλλού. Για τον λόγο αυτό, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικό τρόπο», είπε.

«Είναι γεγονός ότι πολλά πήγαν λάθος στην Ελλάδα: απώλεια ανταγωνιστικότητας, έκρηξη των ελλειμμάτων, φοροδιαφυγή, λάθος στατιστικά στοιχεία και νεποτισμός. Όμως, χάρη στις μεταρρυθμίσεις, έχει σημειωθεί αξιοπρόσεκτη πρόοδος. Ένα μόνο παράδειγμα: Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό ξεπερνούσε το 15% το 2009, σήμερα όμως είναι μικρό, όπως της Γερμανίας. Κι αυτό κατέστη δυνατό μόνο επειδή οι Έλληνες αποδέχθηκαν επώδυνες περικοπές», υπογραμμίζει επίσης ο επικεφαλής του ESM.

Όσον αφορά στην ευρωζώνη και ειδικά τη στάση της χώρας του, της Γερμανίας, είπε τα εξής: «Η Γερμανία είναι μια οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές, στην καρδιά της Ευρώπης, επωφελείται από το ευρώ όσο καμία άλλη χώρα. Εάν η ευρωζώνη τα πηγαίνει καλά, τότε και η Γερμανία τα πηγαίνει καλά. Για τον λόγο αυτό, η Γερμανία εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά της όταν συνδράμει τις προσπάθειες του ESM για τη σταθεροποίηση του ευρώ».

Τέλος, αναφέρεται στο ΔΝΤ και τον ρόλο του στην Ευρώπη. «Υπάρχει συναίνεση ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να διαχειρίζονται τις μελλοντικές κρίσεις με ίδιες δυνάμεις και ότι ο ESM οφείλει να αναλαμβάνει μεγαλύτερα καθήκοντα. Πιθανότατα, σε αυτή την περίπτωση, το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να χρηματοδοτεί προγράμματα στη νομισματική μας ένωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήνυμα προέδρου ΣΕΒ στην κυβέρνηση: «Ακολουθείστε το γαλλικό παράδειγμα στα εργασιακά»!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στη «φάκα» οι φοροφυγάδες – Ξεκίνησε η ανταλλαγή στοιχείων λογαριασμών εξωτερικού

ΑΚΟΜΑ: Η πρώτη «επενδυτική» κίνηση της Γαλλίας στην Ελλάδα: Συνεργασία για την Αναπτυξιακή Τράπεζα