Σύστημα πρόβλεψης σεισμών έσωσε χιλιάδες ζωές Μεξικανών

Ένα σύστημα ανίχνευσης και προειδοποίησης μεγάλων σεισμών, πιθανότατα έσωσε χιλιάδες ζωές χθες στο Μεξικό, δίνοντας πολύτιμα δευτερόλεπτα να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Το σύστημα αυτό, βασίζεται σε αισθητήρες σε σημεία του Κόλπου του Μεξικού και ανιχνεύει σεισμικές δονήσεις άνω των 6,1 Ρίχτερ.

Το εγκατέστησε το Μεξικό εδώ και 27 χρόνια, από το 1991, μετά τον καταστρεπτικό σεισμό που έπληξε τη χώρα το 1985 και σκότωσε 5.000 κατοίκους.

Αρχικά οι αισθητήρες ήταν 20 αλλά στην πορεία οι κυβερνήσεις της χώρας επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν πλέον 100 αισθητήρες οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι τόσο με σεισμογράφους όσο και με σειρήνες στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Από την ώρα που θα προβλεφθεί ο σεισμός μεσολαβούν περί τα 60-90 κρίσιμα δευτερόλεπτα (αναλόγως της περιοχής) τα οποία αποδεικνύονται καθοριστικά για χιλιάδες ζωές, πιθανότατα.

Δείτε τον σχετικό πίνακα με τις πόλεις, την ώρα του συναγερμού, την απόσταση και τον χρόνο που μεσολαβεί για κάθε πόλη.

Σημειώνεται πως ένα αντίστοιχο σύστημα πρόβλεψης δονήσεων αναπτύσσουν και οι ΗΠΑ το οποίο όμως αναμένεται να τερματιστεί μετά τις περικοπές που έχει εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των ΗΠΑ έχει προϋπολογισμό 10 εκατ. δολάρια και αρχικώς είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει πιλοτικά από το 2018.

Διαβάστε επίσης: Το ISIS χάνει την πρωτεύουσά του από την επέλαση των συριακών δυνάμεων (pics & video)