Λύθηκε το μυστήριο! Έτσι κατασκεύαζαν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι τις πυραμίδες

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πώς βρήκαν το μυστικό του πως κατόρθωσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι με τα μέσα της εποχής, 2.600 χρόνια π.Χ., να μεταφέρουν τις ογκώδεις πέτρες επί εκατοντάδες μίλια μακριά και να χτίσουν τα γιγάντια οικοδομήματα.

Η πυραμίδα του Χέοπα είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας. Συνορεύει με τη σύγχρονη πόλη της Γκίζας στην Αίγυπτο. Είναι το αρχαιότερο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, και το μόνο που σώζεται στις μέρες μας.

Αρχικά με ύψος 146,5 μέτρα (481 πόδια), ήταν το ψηλότερο κτήριο του κόσμου για πάνω από 3.800 χρόνια. Το συγκρότημα της πυραμίδας του Χέοπα περιλαμβάνει δύο ναούς νεκρικής λατρείας προς τιμήν του Χέοπα. Περιλαμβάνει επίσης, τρεις μικρότερες πυραμίδες για τις γυναίκες του, καθώς και μία μικρότερη πυραμίδα «δορυφόρο». Ακόμη, αποτελείται από έναν στεγασμένο διάδρομο που ένωνε τους δύο ναούς, και μικρότερους τάφους μασταμπάδες οι οποίοι ανήκουν σε ευγενείς και βρίσκονται γύρω από την πυραμίδα.

Για τις τεχνικές κατασκευής της πυραμίδας υπάρχουν αντικρουόμενες, θεωρίες. Πολλές διαφωνούν με το αν οι λίθοι σύρθηκαν, ανυψώθηκαν, ή καν μετακυλίστηκαν στο τόπο της κατασκευής. Η ανακάλυψη ενός αρχαίου παπύρου στο λιμάνι Wadi Al-Jarf, ρίχνει φως στις έρευνες για τις υποδομές της τεράστιας πυραμίδας.

Ο αρχαίος πάπυρος, οι εργάτες και το έργο τους

Για την πυραμίδα του Χέοπα, οι Αιγύπτιοι μετέφεραν τεράστια τεμάχια ασβεστόλιθου. Μαζί, μετέφεραν και γρανίτη βάρους δυόμισι τόνων σε απόσταση 500 μιλίων, περίπου το 2600 π.Χ. Εργάτες μετέφεραν συγκεκριμένα, 170.000 τόνους ασβεστόλιθου κατά μήκος του Νείλου, πάνω σε ξύλινα σκάφη που συγκρατούνταν μεταξύ τους με σχοινιά.

Ο πάπυρος γραμμένος από τον Merer, δίνει μία εικόνα για τον ρόλο που έπαιξαν τα σκάφη στη κατασκευή της πυραμίδας. Ο ίδιος περιγράφει πως οι εργάτες του απασχολήθηκαν και στην διαμόρφωση του τοπίου, ανοίγοντας γιγαντιαία αναχώματα για να εκτρέψουν το νερό από τον Νείλο. Ύστερα, το διοχέτευαν προς την πυραμίδα, μέσω επίσης κατασκευασμένων καναλιών.

Σήμερα όμως, ο αρχαιολόγος Mark Lehner, αποκάλυψε στοιχεία για μία χαμένη πλωτή οδό κάτω από το αμμώδες οροπέδιο της Γκίζας. Παράλληλα, μία ομάδα ειδικών με τη βοήθεια ειδικών ακτίνων λέιζερ κατάφερε να προσομοιάσει τα αρχαία σκάφη των Αιγυπτίων. Έτσι, διαπίστωσε πώς ακριβώς έγινε η μεταφορά.

Ένα ντοκιμαντέρ για την ανακάλυψη, “Η Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου: Οι Νέες Ενδείξεις“, προβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο κανάλι 4 και μπορείτε να το δείτε παρακάτω:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αιγύπτιοι και Ίνκας: Εντυπωσιακές ενδείξεις για «σύνδεση» των δυο αρχαίων πολιτισμών (Vid)

Τάφοι της Πτολεμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο (pics)