Ξεκινά και επίσημα το φθινόπωρο από το βράδυ της Παρασκευής

Στις 23:02 ώρα Ελλάδας, το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο. Όμως, σύμφωνα με τον επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στην Αθήνα η “ίση μέρα-ίση νύχτα” θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου.

“Το Φθινόπωρο αρχίζει απόψε με την “άφιξη” του Ήλιου στη Φθινοπωρινή Ισημερία, την “στιγμή” δηλαδή κατά την οποία ο Ήλιος θα φτάσει στο Φθινοπωρινό Ισημερινό σημείο (το σημείο όπου τέμνονται οι δύο μεγάλοι κύκλοι: η εκλειπτική και ο ουράνιος ισημερινός), και για κάθε δεδομένη χρονιά είναι η ίδια για ΟΛΑ τα μέρη της Γης. Έτσι και φέτος η Ισημερία θα συμβεί στις 23:01:01 [Θερινή ώρα Ελλάδος] της Παρασκευής, 22 Σεπτεμβρίου 2017 ΚΑΙ για την Αθήνα αλλά ΚΑΙ για όλο τον κόσμο”, έγραψε ο κ. Σιμόπουλος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Τόνισε όμως ιδιαίτερα, ότι “ίση διάρκεια της ημέρας και της νύχτας συμβαίνει την ημέρα της “Φθινοπωρινής Ισημερίας” μόνο στις χώρες που βρίσκονται πάνω στον Ισημερινό της Γης. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, η “ίση μέρα-ίση νύχτα” ΔΕΝ συμβαίνει την ημέρα της Φθινοπωρινής Ισημερίας αλλά συμβαίνει μερικές ημέρες ΠΡΙΝ (για τις χώρες ΝΟΤΙΑ του ισημερινού) ή ΜΕΤΑ (για τις χώρες ΒΟΡΕΙΑ του ισημερινού). Γι’ αυτό και η “ίση μέρα-ίση νύχτα” στην Αθήνα (που βρίσκεται 38 μοίρες βόρεια του ισημερινού) θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου όταν η ημέρα θα έχει διάρκεια 11:59:30 ενώ η νύχτα θα έχει διάρκεια 12:00:30.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πανάρχαιος Δίας: Ο παλαιότερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για «δέκατο» πλανήτη στο ηλιακό σύστημα

10 νέους πλανήτες βρήκε η NASA που μπορεί να διαθέτουν ζωή (Βίντεο)

Βετελγέζ: Νέα στοιχεία και εκπληκτικές εικόνες του άστρου γίγαντα

Τα 90 χρόνια εορτάζει η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα