Τεράστιες εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στην Ουκρανία: Κατηγορούν την Ρωσία για δολιοφθορά (Βίντεο)

Σοκ και δέος προκαλούν οι εικόνες από τις τεράστιες εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού στην κεντροδυτική Ουκρανία που φιλοξενούσε αμερικανικά όπλα και πυρομαχικά.

Η αποθήκη βρισκόταν κοντά στην πόλη Καλίνιβκα 270 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου και οι αρχές αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στο κλείσιμο του εναέριου χώρου σε μια ακτίνα 50 χιλιομέτρων από το σημείο ενώ απομακρύνθηκαν 30.000 κάτοικοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, δήλωσε πως «εξωτερικοί παράγοντες» βρίσκονται πίσω από την έκρηξη, «φωτογραφίζοντας» τη Ρωσία.

Άλλες πηγές όμως ήταν σαφείς προς το ποιος ευθυνόταν πίσω από τις εκρήξεις. Έτσι είπαν ότι οφείλεται σε βομβαρδισμό που πραγματοποίησε ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Ουκρανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η φωτιά ήταν έργο σαμποτέρ που έφεραν σε πέρας μια προσεκτικά σχεδιασμένη ρωσική αποστολή.

Δημοσιογράφοι και ΜΜΕ υποστήριξαν μάλιστα ότι ήταν δώρο γενεθλίων από τον Βλάντιμιρ Πούτιν στον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, που έγινε προχθές 52 ετών. «Η μεγαλύτερη αποθήκη πυρομαχικών του Ουκρανικού στρατού δέθηκε επίθεση», ανέφεραν οι ίδιοι . «Ο εχθρός συνεχίζει τις επιθέσεις στις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας. Είναι μια ισχυρή επίθεση στην αμυντική μας ικανότητα.»

Την ίδια στιγμή ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Η.Π.Α. δήλωσε ότι συνέστησε στον Λευκό Οίκο να επιτρέψει την προμήθεια θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία, ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τις πιθανές περαιτέρω ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις στην χώρα, σύμφωνα με το Radio Free Europe.

Το περιστατικό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ουκρανία: Ένας νεκρός από έκρηξη σε αυτοκίνητο στο κέντρο του Κιέβου

Έκρηξη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία – Πέταξαν μηχανισμό στον φράχτη

Σεισμός στην Βόρειο Κορέα: Αποτέλεσμα έκρηξης λένε οι σεισμολόγοι