Επιστρέφουν σε ένα εκατ. συνταξιούχους παράνομες περικοπές από 1000 έως 3.000 ευρώ έκαστος!

Με τη σύνταξη Ιανουαρίου, που θα δοθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα ξεκινήσει η επιστροφή των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που παρακρατήθηκαν παρανόμως…

Οι κρατήσεις στις συντάξεις υπέρ υγείας που έγιναν τα τελευταία 4,5 χρόνια κρίθηκαν παράνομες, καθώς οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επιβαρύνονταν με 4% εισφορές (και αργότερα 6%) υπέρ του ΕΟΠΥΥ, με βάση την πλασματική και όχι την πραγματική τους σύνταξη.

Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή, εφάρμοζαν το νόμο εσφαλμένα, παραγνωρίζοντας ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους, που αθροιστικά -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων- ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ.

Το κράτος παραδέχθηκε το λάθος στις συντάξεις και έτσι η κλοπή στην τσέπη των συνταξιούχων θα διορθωθεί.Υπολογίζεται ότι έγιναν παράνομες κρατήσεις σε 1.000.000 συνταξιούχους οι οποίοι θα πρέπει τώρα να περιμένουν επιστροφή από 1.000 ως και 3.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό της σύνταξής τους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά στην εφημερίδα Δημοκρατία οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να κάνουν καμία κίνηση.Οι επιστροφές θα γίνουν αυτομάτως μέσω του συστήματος με βάση το ποσό που παρανόμως τους παρακρατήθηκε για τις εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

“Δεν χρειάζεται καμία νομική ή διοικητική ενέργεια για την επιστροφή των αναδρομικών από τον κλάδο υγείας, ούτε καν αίτηση” είπε χαρακτηριστικά η κ. Βρακά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για “δώρο Χριστουγέννων” τα χρήματα που θα λάβουν πίσω οι ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι. Βέβαια πρόκειται για δικά τους χρήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν λάβει εδώ και χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο το νέο είναι καλό και πλέον γίνεται γνωστό ότι η επιστροφή των ποσών θα ξεκινήσει με την σύνταξη του Ιανουαρίου. Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι εάν η επιστροφή θα γίνει εφάπαξ ή σε δόσεις και σε πόσο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Τραγελαφικό – Τοξικομανής «βούτηξε» ασθενοφόρο και τον κυνήγαγαν στους δρόμους!

: