Τι θα γίνει με την Καταλονία – Τι προβλέπουν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ραχόι

Καταλονία

Χιλιάδες Καταλανοί κατέβηκαν στους δρόμους το απόγευμα του Σαββάτοθ, για να στηρίξουν την κυβέρνησή τους.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της, Κάρλες Πουτζδεμόν, αποκάλεσε «παράνομα» τα μέτρα της Μαδρίτης για προσωρινή άρση της αυτονομίας της Καταλονίας και ζήτησε από το κοινοβούλιό του να τα αντικρούσει: «Οι καταλανικοί θεσμοί και ο λαός της Καταλονίας δεν μπορούν να δεχθούν αυτή την επίθεση. Είναι ασύμβατη με τη δημοκρατία η ταπείνωση που συνεπάγεται η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να λειτουργήσει ως κηδεμόνας όλης της καταλανικής δημόσιας ζωής, από την κυβέρνηση ως τα μέσα ενημέρωσης.»

Στη Μαδρίτη, η Γερουσία αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την εφαρμογή των μέτρων ενεργοποίησης του άρθρου 155, στις 27 Οκτωβρίου.

Ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι, παρόλα αυτά, η αυτονομία δεν αίρεται: «Η αυτονομία και το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας δε θα αρθούν. Θα απομακρυνθούν οι άνθρωποι που έθεσαν εκτός νόμου αυτή την αυτόνομη κυβέρνηση και το σύνταγμα και το καθεστώς αυτονομίας. Το αυτοδιοίκητο δεν θα καταλυθεί, θα αποκατασταθεί προς όφελος της νομιμότητας και της συνύπαρξης όλων των Καταλανών και όχι μόνο αυτών που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας.»

Σύμφωνα με το σχέδιο Ραχόι, η Μαδρίτη θα αναλάβει, έως τις επόμενες εκλογές, βασικές λειτουργίες της καταλανικής διοίκησης:

τα κεντρικά υπουργεία θα επιβλέπουν τις τοπικές υπηρεσίες, το κοινοβούλιο θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη επιτροπών που θα οριστούν από την ισπανική κυβέρνηση, η τοπική αστυνομία θα ελέγχεται από κεντρικά διορισμένο διοικητή, όπως και ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός της Καταλονίας, TV3, που έχει μεγάλη ακροαματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Βαρκελώνης μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θα μας τρελάνει ο Ερντογάν: «Δεν έχουν Δημοκρατία στην Αμερική» – Νέο «λιθαράκι» στην κόντρα με τον Τραμπ

AKOMA: Επιμένουν οι Τούρκοι: «Όλες οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν, αναμένουμε την έκδοση Γκιουλέν»