Επείγουσα συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για τα Paradise Papers – Θα συσταθεί ειδική επιτροπή

paradise-papers

Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο συζητείται το θέμα των πρόσφατων αποκαλύψεων των Paradise Papers για τους κρυμμένους φορολογικούς παραδείσους.

Το θέμα μπήκε με τη μορφή επείγουσας συζήτησης μετά από παρεμβάσεις ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με πηγές από το Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές αναμένεται «να αναδείξουν την αδυναμία που παρουσιάζει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση παρόμοιων πρακτικών».

Κατά την διάρκεια της συζήτησης οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για να εξετάσει το σκάνδαλο και τους τρόπους αντιμετώπισης της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής. Όπως ανακοινώθηκε χθες βράδυ σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Στρασβούργο, στην συζήτηση που θα γίνει με την παρουσία της Κομισιόν και του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα παρέμβει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΕΚ, «το Ευρωκοινοβούλιο έχει θέσει εδώ και πολλά χρόνια ως βασική προτεραιότητα του την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής». Οι συστάσεις αυτών των πρακτικών, καταρτίστηκαν από την ειδική επιτροπή του ΕΚ για τη φοροδιαφυγή (ΤΑΧΕ 2) και διατυπώθηκαν σε ψήφισμα που υιοθέτησε η Ολομέλεια στις 6 Ιουλίου του 2016.

Επιπλέον, οι τελικές συστάσεις της άλλης Επιτροπής του ΕΚ, που δημιουργήθηκε για τη διερεύνηση του σκανδάλου των Panama Papers θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον προσεχή Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω από 400 οι νεκροί και χιλιάδες οι τραυματίες από τον σεισμό «τέρας» σε Ιράκ-Ιράν (Εικόνες και βίντεο)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: SOS από χιλιάδες επιστήμονες για τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη

ΑΚΟΜΑ: Προϊστορικό καρχαρία από την εποχή των δεινοσαύρων έπιασαν στην Πορτογαλία (vid)