Πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε – Στρατός και τεθωρακισμένα στους δρόμους (pics)

Ζιμπάμπουε

Στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν κλείσει δρόμους για να αποκλείσουν την πρόσβαση στα γραφεία της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε αλλά και τα δικαστήρια στο κέντρο της Χαράρε.

Ζιμπάμπουε02

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 15.11.2017 σε μια «στοχευμένη» επιχείρηση. Έχει σκοπό την απομάκρυνση «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον της κυβέρνησης του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Αρκετοί πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές μπροστά σε αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών. Προφανώς για να σηκώσουν μετρητά. Άλλοι στο μεταξύ άρχισαν να πηγαίνουν στις δουλειές τους.

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σε όλη τη Χαράρε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Στρατεύματα αναπτύχθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις της δημόσιας τηλεόρασης.  Στρατιωτικό πραξικόπημα σε εξέλιξη εναντίον του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Δεν είναι ακόμη σαφές σε τι οφείλονταν οι εκρήξεις.

Υπό ομηρία ο υπουργός Οικονομικών της Ζιμπάμπουε
Ο στρατός της Ζιμπάμπουε έθεσε υπό κράτηση τον υπουργό Οικονομικών της αφρικανικής χώρας, Ιγκνέσιους Τσόμπο. Αυτό λίγες ώρες αφότου κατέλαβε την εξουσία για να ξεριζώσει τα «κακοποιά στοιχεία» στο περιβάλλον του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Όπως υποστηρίζουν προκαλούν τα κοινωνικά και οικονομικά δεινά στη χώρα.

Ζιμπάμπουε05

Ο Τσόμπο είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης τάσης «G40» στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF. Επικεφαλής της τάσης «G40» είναι η σύζυγος του προέδρου Μουγκάμπε, Γκρέις, που θέλει να διαδεχθεί τον 93χρονο πρόεδρο.

Στρατιωτικό διάγγελμα στη Ζιμπάμπουε
Νωρίτερα, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού αρνήθηκαν ότι έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα σε τηλεοπτικό τους διάγγελμα. Με το οποίο βέβαια στην πράξη επιβεβαίωσαν την κατάληψη της εξουσίας.  Διαβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι «σώος και αβλαβής».

Ο στρατηγός που έκανε το διάγγελμα είπε πως η «ομαλότητα» θα επιστρέψει στη χώρα μόλις οι ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώσουν την «αποστολή» τους.

«Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης. Διαβεβαιώνουμε το έθνος ότι τόσο η αυτού εξοχότης ο πρόεδρος όσο και τα μέλη της οικογένειάς του είναι σώοι και αβλαβείς και η ασφάλειά τους είναι εξασφαλισμένη», τόνισε ο ανώτατος αξιωματικός. Ο στρατός, συνέχισε, θα «στοχοθετήσει κακοποιά στοιχεία στο περιβάλλον» του προέδρου της Ζιμπάμπουε.

Η ανακοίνωση του στρατού έγινε περίπου δύο ώρες αφού ακούστηκαν πυρά κοντά στην κατοικία του Μουγκάμπε, περί τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Και μερικές ώρες αφότου άντρες του στρατού αναπτύχθηκαν στη Χαράρε και κατέλαβαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, πριν ακουστούν τρεις ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε ακολουθούν το δίχως προηγούμενο μπραντεφέρ μεταξύ του προέδρου Μουγκάμπε και του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Κονσταντίνο Τσιουένγκα, με αφορμή την αποπομπή του αντιπροέδρου από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ZANU-PF εν μέσω των «εκκαθαρίσεων» στις τάξεις του.

Ζιμπάμπουε04

Συμβουλές από τη Βρετανία για τους υπηκόους της στη Ζιμπάμπουε
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προέτρεψε τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, να παραμείνουν μέσα στους τόπους διαμονής τους. Αυτό μέχρι να ξεκαθαρίσει «η πολιτική κατάσταση» στην αφρικανική χώρα.

«Εξαιτίας της αβέβαιης πολιτικής κατάστασης στη Χαράρε» και των «δημοσιευμάτων περί ασυνήθιστης στρατιωτικής δραστηριότητας», το Φόρεϊν Όφις «συνιστά στους βρετανούς υπηκόους οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Χαράρε να παραμείνουν ασφαλείς στα σπίτια τους ή στους τόπους διαμονής τους έως ότου η κατάσταση να γίνει σαφέστερη», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική διπλωματία.

Ζιμπάμπουε03

Οδηγίες από την αμερικανική πρεσβεία στη Ζιμπάμπουε
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ζιμπάμπουε προέτρεψε τα μέλη του προσωπικού της και τους Αμερικανούς υπηκόους να παραμείνουν στα σπίτια ή τα ξενοδοχεία τους εξαιτίας της «πολιτικής αβεβαιότητας» στη χώρα.

«Ενθαρρύνουμε τους αμερικανούς πολίτες στη Ζιμπάμπουε να μείνουν μέσα στους τόπους διαμονής τους μέχρι νεωτέρας. Λόγω της τρέχουσας πολιτικής αβεβαιότητας, ο πρεσβευτής διέταξε όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους να παραμείνουν στα σπίτια τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψάχνουν τρομοκράτες της RAF σε χώρες της Μεσογείου και στην Ελλάδα (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνικό πένθος στο Ιράν: Τουλάχιστον 530 νεκροί από τον φονικό σεισμό – Χωριά εξαφανίστηκαν από τον χάρτη (Pics)

ΑΚΟΜΑ: Κούρδοι ανατινάζουν τεθωρακισμένο όχημα «Κόμπρα» του τουρκικού Στρατού (video)