Απάντηση Τσίπρα σε Ερντογάν από το Βελιγράδι: «Μόνο με διεθνείς συμβάσεις όπως της Λωζάνης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στα Βαλκάνια» (pics)

585
Βελιγράδι

Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις όπως της Λωζάνης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, απαντώντας στην πρόκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αναθεώρηση της Σύμβασης της Λωζάνης.

Παρά το νωχελικό ύφος και τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του ότι οι κακές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι κομμάτι του παρελθόντος, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέλεξε  να αναφερθεί ξανά στην Συνθήκη της Λωζάνης και στην ανάγκη επικαιροποίησής της, αλλά και στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Έχουμε ένα νέο θεσμό που είναι σημαντικός για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερος συμβολισμός, της τετραμερούς, με τρεις χώρες της ΕΕ συν τη Σερβία που παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή.

Βελιγράδι02Η συνεργασία των τεσσάρων χωρών και η βουλγαρική προεδρία μάς δίνουν μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις κοινές πεποιθήσεις και ιδέες, και να αναδείξουμε την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης» του 2003 για το μέλλον των Βαλκανίων, ανέφερε στη συνέχεια.

Βελιγράδι03Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας με τον γείτονά του». «Αυτό», πρόσθεσε, «είτε είναι εύκολο είτε δύσκολο, είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς στα χέρια μας τις τύχες των χωρών μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κουμουτσάκος κατά κυβέρνησης: «Η επίσκεψη Ερντογάν δεν θεράπευσε, τραυμάτισε»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διπλωματικό επεισόδιο στη Θράκη με Ερντογάν και Αμανατίδη

ΑΚΟΜΑ: Συνάντηση Τσίπρα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας