Ισχυρή έκρηξη βόμβας στο Εφετείο Αθηνών – Ποιους “βλέπει” η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από το “χτύπημα” (pics & video)

Εφετείο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 3:25 τα ξημερώματα έξω από το Εφετείο Αθηνών που βρίσκεται στην οδό Λουκάρεως, πολύ κοντά στο κτίριο της ΓΑΔΑ.

Είχαν προηγηθεί στις 02:50, δύο τηλεφωνήματα αγνώστου στα γραφεία ιστοσελίδας και στα γραφεία εφημερίδας, στα οποία προειδοποιούσε για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού. Έδωσε περιθώριο 40 λεπτών, όμως τελικά η βόμβα εξερράγη 35 λεπτά αργότερα. Ο άγνωστος που προειδοποίησε με τηλεφώνημα για την έκρηξη, δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε: «Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα» και ζήτησε επίμονα να εκκενωθούν και τα δύο κτίρια.

Η αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα και απέκλεισε το σημείο, ενώ στο Εφετείο έσπευσε από την πρώτη στιγμή ομάδα από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή κι έγινε αισθητή σε αρκετά μεγάλη απόσταση, ενώ ανάγκασε τους περίοικους να σηκωθούν από τα κρεβάτια τους. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως δευτερόλεπτα μετά, υψώθηκε καπνός ορατός από μεγάλη απόσταση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε τσάντα. Ο φύλακας είδε δύο άτομα να αφήνουν την τσάντα στα σκαλοπάτια του Εφετείου και να εξαφανίζονται, άγνωστο προς το παρόν με τι είδους όχημα.

Εφετείο05

Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου, με τους αστυνομικούς να βγάζουν ένα μικρό «βουνό» από μπάζα.

Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών πίσω από το χτύπημα
Οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής ερευνούν τις κάμερες της περιοχής προκειμένου να δουν αν έχουν καταγραφεί οι δύο άνδρες ή το δρομολόγιο διαφυγής τους, ενώ αξιολογούν και τη μαρτυρία του φύλακα του Εφετείου.

Ο τρόπος δράσης πάντως θυμίζει σε πολλά σημεία την επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό κατά τράπεζας στις 19 Απριλίου 2017 στην οδό Σανταρόζα, καθώς και την επίθεση με βόμβα τοποθετημένη σε σακίδιο στις 12 Δεκεμβρίου 2016 στο υπουργείο Εργασίας. Στη δεύτερη περίπτωση υπενθυμίζεται ότι ο μηχανισμός δεν εξερράγη καθώς υπήρξε πρόβλημα στη συνδεσμολογία. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες ήταν δύο και είχαν κινηθεί με μηχανές.

Για την επίθεση στην οδό Σανταρόζα είχε αναλάβει την ευθύνη η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, μια ενεργή οργάνωση την οποία αναλυτές της αντιτρομοκρατικής τοποθετούν στη σφαίρα επιρροής των Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα, των δύο ηγετικών στελεχών του Επαναστατικού Αγώνα που το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούν απεργία πείνας επειδή όπως υποστηρίζουν δεν τους επιτρέπουν να δουν το παιδί τους.

Παρά, πάντως, τις ομοιότητες οι αναλυτές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες δύο ενεργές οργανώσεις: η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς που στο παρελθόν έχει τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς κι η Επαναστατική Αυτοάμυνα, η οποία όμως μέχρι σήμερα πυροβολεί με καλάσνικοφ και εκτοξεύει χειροβομβίδες.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το κτίριο του Εφετείου. 

Δείτε τα βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία στη Γλυφάδα: Έβαλε φωτιά μέσα στο αυτοκίνητό του και κάηκε ζωντανός – Το απίστευτο προσωπικό του δράμα (Βίντεο ντοκουμέντο)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σώνει και καλά… πλειστηριασμοί – Αυτεπάγγελτη η δίωξη όσων τους εμποδίζουν

ΑΚΟΜΑ: Βίντεο-ντοκουμέντο: Οι επιθέσεις του δράκου των Αμπελοκήπων – Το καρτέρι στα θύματα και οι εφιαλτικές στιγμές