Δεν θα αλλάξουν οι πινακίδες – Το σύστημα διοδίων θα προσαρμοστεί στις υπάρχουσες ισχυρίζεται το Υπ. Μεταφορών

Πινακίδες

Διαψεύδει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δημοσιεύματα ότι υπάρχει σκέψη να αλλάξουν οι πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων λόγω της εφαρμογής του νέου ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμής των διοδίων.

«Ούτε ένα στο εκατομμύριο δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Το σύστημα θα προσαρμοστεί στον πινακίδες όχι οι πινακίδες στο σύστημα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Θάνος Βούρδας.

Πάντως η πραγματικότητα δείχνει ότι χιλιάδες πινακίδες αυτοκινήτων δεν μπορούν να διαβαστούν ούτε… εξ επαφής, όχι από κάμερα.

Πολλά τα προβλήματα
Η ανοργανωσιά όμως δεν σταματάει στις πινακίδες, αλλά και σε μία σειρά άλλων θεμάτων που μένει να διευκρινιστούν στην πορεία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα ετήσια έσοδα των οκτώ φορέων που διαχειρίζονται οδικές υποδομές με διόδια εκτιμάται πως πέρυσι βρέθηκαν στα επίπεδα των 550 εκατ. ευρώ, με τη μέση ημερήσια κυκλοφορία οχημάτων να κινείται ανοδικά, εξαιτίας της ολοκλήρωσης των έργων σε μεγάλο μήκος του εθνικού δικτύου.

Το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ASECAP, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αυτοκινητοδρόμων με Διόδια, η μέση κυκλοφορία στους οδικούς άξονες με διόδια έφτασε τις 13.236 οχήματα, τα 1.708 από τα οποία ήταν βαρέα οχήματα. Στους 106 σταθμούς διοδίων που λειτουργούσαν το 2016 πραγματοποιήθηκαν περίπου 212,9 εκατομμύρια συναλλαγές.

Το ποσό αυτό κάθε άλλο, παρά μικρό θα κληθεί να το διαχειριστεί το νέο δορυφορικό σύστημα αναλογικών διοδίων που σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών θα δημοπρατηθεί προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Τα κενά που υπάρχουν είναι πολλά, ωστόσο το μείζον είναι ποιος θα το διαχειρίζεται και ποιος θα εισπράττει. Θα αναλάβει τη λειτουργία ο ανάδοχος που θα το κατασκευάσει, ο οποίος θα εισπράττει τα ποσά και στη συνέχεια θα τα κατανέμει στους παραχωρησιούχους των οδικών αξόνων; Θα αναλάβει τη λειτουργία η κρατική Υπηρεσία Οδικών Τελών, που σήμερα είναι υπολειτουργεί;

Σύμφωνα με το υπουργείο το μόνο ξεκάθαρο είναι ο τρόπος που θα πληρώνουν τα επαγγελματικής χρήσεων οχήματα. Θα έχουν εγκατεστημένη μια «Εποχούμενη Συσκευή» (On Board Unit – OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS).

Για τα ιδιωτικής χρήσεων οχήματα, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading – ANPR).

Πως όμως θα λειτουργήσει όταν ένας μεγάλος αριθμός ΙΧ κατ΄ επίφαση διαθέτουν πινακίδες; Και πότε θα γίνει, αν γίνει η αλλαγή τους. Μάλιστα σύμφωνα με τον σχεδιασμό το δορυφορικό σύστημα στην Εγνατία Οδό θα τεθεί σε λειτουργία προς τα τέλη του 2018!

Πάντως υπάρχουν στην αγορά και στους γνωρίζοντες μεγάλος σκεπτικισμός για το εάν και κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος να λειτουργήσει το σύστημα μέσα στο έτος. Ο χρόνος λένε είναι μικρός, αφού εκτός του μεγάλου όγκου δουλειάς για τον ανάδοχο του έργου κανένας δεν εγγυάται πως δεν θα υπάρξουν εμπόδια στην ομαλή ολοκλήρωση του διαγωνισμού (προσφυγές).

Τέλος να σημειωθεί πως το ορθό αυτό μέτρο -χρέωση ανά χιλιόμετρο- θα κάνει την Ελλάδα την δεύτερη χώρα που το τελευταίο διάστημα το υιοθετεί. Πάντως τα πάντα θα κριθούν από την καλή προετοιμασία τόσο του διαγωνισμού, όσο και της υλοποίησης του έργου αν και τα πρώτα δείγματα δείχνουν προχειρότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρίσιμος ο Ιανουάριος: Αναβαθμίζει την Ελλάδα η S&P και εκδίδεται 7-ετές ομόλογο (vid)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαψεύδουν πηγές του ΥΠΟΙΚ την πληρωμή φόρων σε 12 δόσεις

ΑΚΟΜΑ: SOS από γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Προειδοποιεί για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση