Λ. Κονιόρδου για Μουσείο Σπάρτης: «Θα προχωρήσει χωρίς κανένα πρόβλημα και θα εγκριθεί»

Την ιδιαίτερη ικανοποίηση του υπουργείου Πολιτισμού για τις εξελίξεις σχετικά με το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης, εξέφρασε η υπουργός Λυδία Κονιόρδου, κατά την ομιλία της στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που διεξάγεται στην Τρίπολη.

Όπως είπε, το ΥΠΠΟΑ ανταποκρίθηκε στις χρονίζουσες υποχρεώσεις του σχετικά με το μουσείο, και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εξασφάλισε από το υπουργείο Οικονομικών τη χρηματοδότηση της μελέτης του νέου μουσείου, ύψους 2.750.000 ευρώ. Επίσης, ολοκλήρωσε την μουσειολογική προμελέτη, η οποία θα συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Τέταρτη, 28 Φεβρουαρίου και όπως σημείωσε «θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προχωρήσει χωρίς κανένα πρόβλημα και θα εγκριθεί».

«Είμαστε στην καλύτερη φάση από ποτέ. Το έργο το περιμένει η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή από το 1980 και το 1990 που έγιναν οι πρώτες προσπάθειες κι εργασίες. Έκτοτε έμεινε ένα τεράστιο κενό. Και πολύ δικαιολογημένα ήταν ένα πολύ βασικό αίτημα της Λακωνίας» είπε η κ. Κονιόρδου.

Καλά είναι τα νέα, όπως είπε, και για το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, καθώς, εκτός από τη μελέτη που έγινε με τη δωρεά των 100.000 ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο «Διάζωμα», προσφέρθηκε κι ένα ποσό 100.000 δολαρίων από το Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund. «Ένα συγκλονιστικό θέατρο με καταπληκτικά ευρήματα, που είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθεί» είπε.

Επίσης, μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στην προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου αρχαίας Μεσσήνης, προϋπολογισμού 450.000,00 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναφερόμενη στους στόχους του υπουργείου, στάθηκε στους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής για τον πολιτισμό, που συνοψίζονται στον «χώρο και τον χρόνο, τη συλλογικότητα, τη ποικιλομορφία και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Τέλος, όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, είπε ότι η Ελλάδα έχει τρία κύρια στρατηγικά πλεονεκτήματα: α) Την πολιτιστική της κληρονομιά (χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται η σημασία και τα επιτεύγματα του νεώτερου πολιτισμού), β) το μοναδικό στην ομορφιά και την ποικιλομορφία τοπίο της και γ) την εξωστρέφεια και την ευρηματικότητα των πολιτών της, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ο πολιτισμός είναι τα πάντα. Όλοι εμείς είμαστε κομμάτια του πολιτισμού. Κάθε εκδοχή της καθημερινότητας αποτελεί μια πτυχή πολιτισμού, μια ενέργεια που ορίζεται από έννοιες, ιδέες και αξίες» είπε η υπουργός Πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Ελιάς στη Σπάρτη

Ορατή στην… Αθήνα και την Σπάρτη η ολική έκλειψη Ηλίου στις ΗΠΑ!

Άριστα διατηρημένο σπαρτιατικό κράνος βγαίνει στο «σφυρί» στην Ισπανία