Μόσχα: Δεν αναπτύξαμε ποτέ το πρόγραμμα χημικών όπλων “Novitchok”

Η Μόσχα δεν ανέπτυξε ποτέ, ακόμα και την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, πρόγραμμα χημικών όπλων τύπου “Novitchok”, της νευροπαραλυτικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία, διαβεβαίωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

“Δεν υπήρξε κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης χημικών όπλων με τον τίτλο “Novitchok” ούτε από τη Σοβιετική Ένωση ούτε από τη Ρωσία” δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό, η Ρωσία διέκοψε τις έρευνες για χημικά όπλα μετά την επικύρωση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και κατέστρεψε όλα τα αποθέματά της.

Το χημικό όπλο Novitchok (σ.σ “πρωτάρης” ή “νεόφερτος” στα ρώσικα), που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα, σχεδιάστηκε υπό άκρα μυστικότητα από Σοβιετικούς επιστήμονες τη δεκαετία του 1970-1980, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την ύπαρξή του αποκάλυψε ένας από τους δημιουργούς των παραγόντων Novitchok, ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ, ηλικίας 83 ετών, που ζει σήμερα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο ίδιος συμμετείχε σε ένα απόρρητο αμυντικό πρόγραμμα στον Κρατικό Οτγανισμό Ερευνών για τη Χημεία και τις Οργανικές Τεχνολογίες (GNIIOKhT).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οργή από Μόσχα: Κανείς δεν μπορεί να μας θέτει τελεσίγραφα

Ετοιμάζεται να απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες η Μόσχα ως αντίποινα στο Λονδίνο

«Ψυχρός πόλεμος»: Μέι εναντίον Πούτιν – Απελαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες η Βρετανία