Στα Σκόπια οι προτάσεις Κοτζιά για την ονομασία – «Προκρίνεται» το Γκόρνα Ματσεντόνια

153
Κοτζιάς

Στα χέρια της κυβέρνησης των Σκοπιανών βρίσκονται ήδη οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, λίγες μέρες πριν φτάσει στα Σκόπια για την επίσημη επίσκεψή του απέστειλε τις προτάσεις του στην ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Στόχος του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι να εξετάσει η κυβέρνηση στα Σκόπια τις ελληνικές προτάσεις, ώστε την προσεχή Πέμπτη να συζητηθούν στις επαφές του με τη σκοπιανή ηγεσία. Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το όνομα της γειτονικής χώρας.

Το έργο του δεν θα είναι εύκολο, αν κρίνει κανείς από τις πρόσφατες δηλώσεις του Σκοπιανού ομολόγου του. Ο Νικολά Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε «παράλογες» τις προτάσεις της χώρας μας.

Οι Αμερικανοί λένε…
Διπλωματικές πηγές από τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς επέλεγε να στείλει τις προτάσεις του κι όχι να τις παραδώσει όταν φτάσει στα Σκόπια για έναν λόγο: για να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών.

Άλλωστε, πολλές φορές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ έχει υποστηρίξει πως θέλει λύση πριν από τον Ιούνιο. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και κυρίως πριν από εκείνη του ΝΑΤΟ (τον Ιούλιο).

Οι πηγές από την Ουάσινγκτον τόνισαν επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις δύο σχολές σκέψης στα Σκόπια. Και αυτή η διχογνωμία είναι ένα «αγκάθι» στη προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

Οι προτάσεις του Κοτζιά για το όνομα κι ο όρος
Οι πηγές δήλωσαν στο hellasjournal.com, ότι ο Νίκος Κοτζιάς συμπεριέλαβε στο πακέτο των προτάσεων του και πέντε προτεινόμενες ονομασίες. Φαίνεται να προκρίνει το Νόβα Ματσεντόνια και το Γκόρνα Μπατσεντόνια στη σλαβική γλώσσα.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές, ελληνική κυβέρνηση καλύπτεται πλήρως από την ονομασία Γκόρνα Ματσεντόνια.

Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες. Ούτε και τοποθετήθηκε στο αν όντως έχει σταλεί στα Σκόπια το πακέτο των ελληνικών προτάσεων.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι στο ελληνικό πακέτο η αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος είναι όρος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Πρόσθεσαν ότι ο κ. Κοτζιάς απορρίπτει μία «ελαφριά συμφωνία» (light agreement) και ζητά να περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο και η άρνηση του αλυτρωτισμού.

Θεωρεί τις αλλαγές των ονομασιών του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου «καλές εξελίξεις» αλλά τονίζει ότι δεν αρκετές. Ο Ζάεφ από την πλευρά του επιμένει ότι δεν έχει τις απαραίτητες ψήφους για αλλαγή του Συντάγματος.

Η διχογνωμία στα Σκόπια «αγκάθι» για τη λύση
Από τη μια ο πρωθυπουργός Ζάεφ δηλώνει στις ιδιαίτερες συνομιλίες του με όσους συναντά ότι η λύση είναι μονόδρομος και πρέπει να καταλήξουν θετικά οι συζητήσεις με την Ελλάδα, το συντομότερο δυνατόν. Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ κωλυσιεργεί και κάνει προκλητικές δηλώσεις.

Ο Ντιμιτρόφ διαφωνεί με τον Ζάεφ τάσσεται υπέρ των αλυτρωτικών θέσεων του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ. Σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε τον αρνητισμό του και προς την Αθήνα, σε αντίθεση με τον κ. Ζάεφ ο οποίος διαβεβαιώνει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν άλλαξε τίποτα από τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός.

Η αλβανική γλώσσα
Την ίδια στιγμή οι καυγάδες για την αποδοχή της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης του κράτους των Σκοπίων, επηρεάζουν και τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, καθώς οι αλβανόφωνοι ξαφνικά θέτουν γενικότερο θέμα, τονίζοντας ότι δεν νοιώθουν «Μακεδόνες».

Η αμερικανική πλευρά, διά του υφυπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, υπογράμμισε και στις δύο πλευρές την ετοιμότητά της να βοηθήσει, εάν και εφόσον απαιτηθεί.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος προέτρεψε τους Σκοπιανούς να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις και να στοχεύσουν στη λύση του προβλήματος, που θα τους ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: hellasjournal.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταδικάζει η ΝΔ την αποστολή σφαίρας στον Νίκο Κοτζιά

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξανά σφαίρα στον Κοτζιά για το Μακεδονικό – Την έστειλαν μέσα σε επιστολή

ΑΚΟΜΑ: Τζανακόπουλος: «Η κυβέρνηση έκανε όλες τις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις για τους δύο στρατιωτικούς»