“Ώρα μηδέν” για τον Παναθηναϊκό: Πέντε μέρες πριν την καταστροφή!

Για πρώτη φορά στην ένδοξη ιστορία του συλλόγου και μάλιστα για λόγους που δεν σχετίζονται με αγωνιστικά δεδομένα, αλλά αποκλειστικά με τον μεγαλομέτοχο (Γιάννη Αλαφούζο) και τη διαχείριση της ΠΑΕ, ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει με υποβιβασμό από τη μεγάλη κατηγορία της χώρας.

Το τριφύλλι βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και παίζει με τη φωτιά χαροπαλεύοντας, έχοντας πλέον ελάχιστες ημέρες για να αποφύγει την πιο μαύρη σελίδα στα 110 χρόνια της ζωής του. Τα δεδομένα που περιγράφουν την παρούσα κατάσταση στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός συνοψίζονται σε τρία σκέλη.

Α) Όλο αυτό το διάστημα ο Γιάννης Αλαφούζος και το δίδυμο της εμπιστοσύνης του Χ. Παναγόπουλος και Β. Κωνσταντίνου που «τρέχει» διοικητικά την ΠΑΕ, μετά τις αποχωρήσεις των κ.κ. Τουμαζάτου, Διαμαντόπουλου, είχαν/έχουν στρατηγικά ρίξει το βάρος στην αποφυγή του υποβιβασμού με οποιοδήποτε (άλλο) κόστος.

Βασικότερο, σχεδόν αποκλειστικό, πεδίο δράσης είναι η αλλαγή των ποινών του κανονισμού για την αδειοδότηση που όμως δεν πέρασε από τη Λίγκα και πλέον γίνονται προσπάθειες να περάσει από την ΕΠΟ.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα δεκάδες ανοιχτά μέτωπα των οφειλών να έχουν μείνει, κατά πλειοψηφία, στο συρτάρι και άρα πάρα πολύ πίσω, καθώς οι άνθρωποι του Αλαφούζου πληρώνουν κατ’ εντολή του μόνο κάποια μικροποσά που δεν αφορούν στο «φάκελο» αδειοδότησης, αλλά σε διακανονισμούς υφιστάμενων προσφυγών που σχετίζονται με αφαιρέσεις βαθμών (-3).

Εξ ου και οι αντικειμενικές δυσκολίες όταν υπάρχουν μεγαλύτερα ποσά προς διευθέτηση, όπως για παράδειγμα οι 500 χιλ. ευρώ του Γενς Βέμερ.

Β) Λογικά δεν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να διευθετηθούν μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες τόσες πολλές εκκρεμότητες και να γίνουν τόσοι πολλοί διακανονισμοί.

Πόσω μάλλον όταν για την διευθέτηση των θεμάτων απαιτείται συνδυασμός (μίνιμουμ) 3 εκατ. ευρώ+διαπραγματεύσεις για υπογραφές νέων διακανονισμών με τους πιστωτές. Αρα και χρήματα και οργάνωση. Τίποτα από τα δύο δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση σε ικανοποιητικό βαθμό. Εάν, έστω και στο… 90′, υπάρξει βούληση από τον Αλαφούζο και δοθεί πράσινο φως για εκταμίευση σημαντικού ποσού, άνω των 3 εκατ. ευρώ (από τα 10 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό ληξιπρόθεσμο όφελος που χρίζει διακανονισμού), τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει ανατροπή των δεδομένων μια και οι πιστωτές (παίκτες κλπ) θα είναι λογικά πιο διαλλακτικοί μπροστά στον κίνδυνο να απολέσει η ομάδα τις πιο βασικές πηγές εσόδων της όπως θα συμβεί σε περίπτωση υποβιβασμού.

Μία ενδεχόμενη παράταση δεκαπέντε ημερών μπορεί να τροποποιήσει σαφώς τα δεδομένα και να υπάρξει οργάνωση και άμεσο «τρέξιμο» των ανοιχτών υποθέσεων.

Γ) Το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και κατ’ επέκταση της αδειοδότησης, λύνεται άμεσα και τελειωτικά μόνο με έναν τρόπο: να δοθεί «μπαμ» το σύνολο της οφειλής σε όλους τους πιστωτές ξεχωριστά, ήτοι στο σύνολο περί τα 10 εκατ. ευρώ. Κάτι που είναι, βεβαίως, πρακτικά απίθανο να συμβεί…

Του Κώστα Μανωλιουδάκη

Πηγή: sdna.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Παναθηναϊκός να παραδειγματιστεί από την ΑΕΚ

Είδηση ΣΟΚ για Παναθηναϊκό! Ένα βήμα πριν τον υποβιβασμό οι «Πράσινοι»

Αλαφούζος, Σαββίδης, Μελισσανίδης… Ο Τσίπρας «τρέμει» μην… σκάσει στα χέρια του ο Παναθηναϊκός!