Νέα επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ: “Η Ελλάδα προστατεύει και δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες”

Τούρκοι

Έντονη είναι η αντίδραση της Άγκυρας στην απόφαση του ΣτΕ να δοθεί άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, σε παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, έδωσε άσυλο σε έναν πραξικοπηματία», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση.

«Έχει λοιπόν επιβεβαιωθεί από την διεθνή κοινότητα πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που προστατεύσει και δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες», συμπληρώνει, σε οξύ τόνο, η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Καταδικάζουμε εντόνως αυτή την απόφαση που προσβάλει τη συνείδηση του τουρκικού έθνους. Ελπίζουμε πως το ελληνικό δικαστικό σύστημα δεν κάνει τα ίδια λάθη επαναλαμβάνοντας παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον».

Τούρκοι02

Η απόφαση του ΣτΕ
Ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, Suleyman Ozkaynakcim, θα αφεθεί ελεύθερος μόλις δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του τότε υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφύγων με την οποία είχε χορηγηθεί άσυλο στον εν λόγω Τούρκο αξιωματικό.

Η Ολομέλεια Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο, και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, το απόγευμα της Τετάρτης σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, με ισχυρή πλειοψηφία, απέρριψε το αίτημα του κ. Μουζάλα.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θεωρείται πιλοτική και για τους υπόλοιπους επτά Τούρκους στρατιωτικούς.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΣτΕ για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ο συγκεκριμένος Τούρκος αξιωματικός είναι ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, με απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας.

Υπενθυμίζεται ότι παρέμβαση υπέρ του Τούρκου αξιωματικού έχει πραγματοποιήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δια του προέδρου του Δημήτρη Βερβεσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ι. Θεοδωράτος για την «Μακεδονία του Ίλιντεν» και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στα Βαλκάνια (Βίντεο)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρέμβαση των Ευρωπαίων Δικηγόρων στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

ΑΚΟΜΑ: Οι αγορές νίκησαν τον Ερντογάν – Έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας