Μήνυμα Σολτς σε Λαγκάρντ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Σολτς

Ανοικτό διατηρεί το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ενώ χαμήλωσε και τον πήχη για το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους εξαιτίας των θετικών οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Την ώρα που έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στη συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλής των θεσμών στο περιθώριο του G7 των υπουργών Οικονομικών, στο Γουίσλερ του Καναδά αυτό το Σαββατοκύριακο, ο κ. Σολτς αλλάζει τα δεδομένα. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ανέφερε πως οι αποφάσεις του Βερολίνου σχετικά με το ελληνικό χρέος θα καθυστερήσουν.

«Αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου» είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει ορίσει το ΔΝΤ, που δεν είναι άλλο από τις αρχές Ιουνίου.

Το ΔΝΤ έχει θέσει αυστηρό χρονικό πλαίσιο για πρακτικούς κυρίως λόγους. Συγκεκριμένα αν συμφωνήσει στην ενεργοποίηση ενός προγράμματος με χρηματοδότηση, αυτό πρέπει να λήξει μαζί με το πρόγραμμα του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, για να εκταμιεύσει χρήματα πρέπει να έχει γίνει αξιολόγηση· κάτι που χρονικά δεν θα είναι εφικτό, αν η συμφωνία για το χρέος γίνει τέλος Ιουνίου. «Δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να ενεργοποιήσει το ΔΝΤ το πρόγραμμά του», λέει στην «Κ» Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Συγχρόνως, χθες ο κ. Σολτς χαμήλωσε και τον πήχυ για το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους που θα συμφωνηθεί για την Ελλάδα, αναφέροντας πως οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία της χώρας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί και ως ανάγκη για μικρότερη ελάφρυνση του χρέους. Η γερμανική στάση όλο αυτό το διάστημα ήταν ιδιαίτερα αρνητική για την ελάφρυνση του χρέους, επιμένοντας σε μία όσο το δυνατόν μικρότερη ελάφρυνση που θα συναρτάται με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Ακριβώς αντίθετο από τη Γερμανία, όσον αφορά το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους αλλά και τον τρόπο που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα, είναι το ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει μία επιμήκυνση των πληρωμών των δανείων του δεύτερου προγράμματος (ΕFSF) για 10-15 χρόνια τουλάχιστον (η Γερμανία θέλει πολύ μικρότερη) και συγχρόνως ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους, στον οποίο έχει συμφωνήσει και το Βερολίνο, να τίθεται σε λειτουργία αυτόματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η κρίσιμη συνάντηση
Το Σάββατο το πρωί, πάντως, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του κ. Σολτς στο Γουίσλερ του Καναδά, θα βρεθούν οι επικεφαλής των θεσμών, Κρ. Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Β. Ντομπρόβσκις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Μ. Ντράγκι (ΕΚΤ), Κλ. Ρέγκλινγκ (ESM) ο Ο. Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρ. Λε Μερ και πιθανόν ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας με θέμα τη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα παιδιού – Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg για capital controls: «Η Ελλάδα θέλει να πείσει τους επενδυτές πως ξεπέρασε την κρίση»

ΑΚΟΜΑ: Ραγδαίες εξελίξεις στα Capital Controls – Έρχεται άμεσα αύξηση του ορίου αναλήψεων στις 8.000 ευρώ!