Πέθανε η Αρίθα Φράνκλιν, η «βασίλισσα της σόουλ»

Η «βασίλισσα» της σόουλ μουσικής, Αρίθα Φράνκλιν πέθανε σε ηλικία 76 ετών. Τις τελευταίες εβδομάδες η υγεία της δημοφιλούς τραγουδίστριας ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και η οικογένειά της είχε ζητήσει από όλους «να προσευχηθούν» για εκείνη. Γεννημένη στις 25 Μαρτίου του 1942 στο Τενεσί η Φράνκλιν έγινε γρήγορα ένα από τα πιο μεγάλα αστέρια της μουσικής του 20ου αιώνα.

Οι δίσκοι της σημείωσαν τεράστια εμπορική επιτυχία και η ίδια κέρδισε συνολικά 18 βραβεία Grammy, έχοντας ηχογραφήσει περισσότερα από εκατό singles που φιγουράριζαν πάντα σε ψηλές θέσεις των τσαρτς. Η Φράνκλιν είχε διαγνωστεί με καρκίνο το 2010 αλλά δεν το έβαλε κάτω και, ύστερα από μία επέμβαση και μία σύντομη περίοδο ανάρρωσης, επέστρεψε επί σκηνής κάνοντας ζωντανές εμφανίσεις.

Η τελευταία φορά που τραγούδησε ήταν τον Νοέμβριο του 2017 για λογαριασμό του ιδρύματος του Έλτον Τζον κατά του AIDS. Έχοντας ερμηνεύσει μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της δεκαετίας του 60′ και 70΄ όπως το “Respect” και το “Chain of Fools”, κέρδισε επάξια τον τίτλο της «βασίλισσας της soul». Μάλιστα το “Respect” έγινε ένας από τους «ύμνους» του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων, αλλά και για το φεμινιστικό κίνημα.

Το 1967 βραβεύεται με το πρώτο της Γκράμι για το Respect, αλλά ακολούθησαν πολλά ακόμη βραβεία και το 1991 τιμάται με το Grammy Legend Award για την επιρροή της στην αμερικανική μουσική βιομηχανία. Τον Ιανουάριο του 2009, η Φράνκλιν είχε τραγουδήσει για την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Διαβάστε, επίσης: Μπιγιονσέ και Jay-Z αφιέρωσαν το show στην Αρίθα Φράνκλιν