Handelsblatt: Η Ελλάδα σε εποπτεία έως το 2066

Στην εφ. Handelsblatt δημοσιεύεται ανταπόκριση από την Αθήνα του Gerd Höhler με τίτλο «Αλέξης Τσίπρας- Φωτιά αντί για γιορτή» και υπότιτλο «Ο Έλληνας π/θ ήθελε να εορτάσει την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας με μία μεγάλη φιέστα. Όμως δεν πρόκειται να γίνει τίποτε». Αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα:

Επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ένα σόου στην Πνύκα, εκεί που έχουν μιλήσει άλλοτε ο Περικλής και ο Απόστολος Παύλος: Ο σταρ της βραδιάς θα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Κομπάρσοι: διακεκριμένοι πολιτικοί από την Ευρώπη. Ο Έλληνας π/θ Τσίπρας ήθελε να εορτάσει μεγαλειωδώς την ερχόμενη Τρίτη την ολοκλήρωση των προγραμμάτων βοήθειας, τα οποία συντηρούν την Ελλάδα από το 2014 και ανέρχονται σε ποσά συνολικού ύψους 274 δις ευρώ.

Πλην όμως η έξοδος (από τα προγράμματα) επισκιάζεται από την καταστροφική πυρκαγιά, που λίγο έξω από την Αθήνα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 96 ανθρώπων- και για τον λόγο ότι οι προειδοποιήσεις καθυστέρησαν πολύ και ότι επιπλέον υπήρξε αμέλεια στο ζήτημα της εκκένωσης (των πληγεισών περιοχών). Σε νοσοκομεία υπάρχουν ακόμη βαριά τραυματίες που δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Ο Τσίπρας ακύρωσε τη σχεδιαζόμενη φιέστα.

Με τη γιορτή ο 44χρονος π/θ ήθελε στην πραγματικότητα να ανοίξει δρόμο για την επανεκλογή του, του χρόνου. Όταν είχε αναλάβει καθήκοντα το 2015, ο αριστερός λαϊκιστής (Τσίπρας) υποσχόταν ότι θα “σκίσει” τα μνημόνια με τους ξένους πιστωτές κι ότι θα εκδιώξει για πάντα την μισητή τρόικα από την Αθήνα.

Η πραγματικότητα είναι όμως πιο ωμή. Η Ελλάδα παραμένει υπό την εποπτεία των πιστωτών έως ότου αποπληρωθούν τα τελευταία δάνεια, το νωρίτερο το 2066. Για επιστροφή στις κεφαλαιαγορές δε μπορεί να γίνει λόγος στην παρούσα φάση. Οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου βρίσκονταν την Τετάρτη στο, συγκριτικά, “ακριβό” ποσοστό του 4,25%. Δεν είναι μόνον η κρίση στην Τουρκία που ασκεί πιέσεις στην πορεία των ελληνικών ομολόγων. Τα υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου αντικατοπτρίζουν και τις αμφιβολίες στη μεταρρυθμιστική βούληση των Ελλήνων. Ο Τσίπρας δήλωσε συχνά ότι υποχρεούται υπό την πίεση των πιστωτών να ασκήσει μία πολιτική, “στην οποία δεν πιστεύω”, όπως έλεγε.

Του χρόνου ο Τσίπρας θα πρέπει να βρεθεί ενώπιον της κάλπης και της απόφασης των εκλογέων. Όμως για το 2019 έχουν σχεδιαστεί κι άλλες περικοπές συντάξεων, ενώ το 2020 ακολουθούν αυξήσεις στην φορολογία. Το γεγονός αυτό κάνει την ατμόσφαιρα δυσάρεστη. Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Και ο ίδιος ο Τσίπρας λαμβάνει ωστόσο κακούς βαθμούς: ποσοστό 67% των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις εκφράζουν αρνητική άποψη για το πρόσωπό του, καταλήγει το δημοσίευμα.

Η ανταπόκριση του Gerd Höhler δημοσιεύεται και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφ. υπό τον τίτλο «Η φωτιά επισκιάζει την ολοκλήρωση των προγραμμάτων βοήθειας- Ο Τσίπρας ακυρώνει τη γιορτή».

Διαβάστε, επίσης:Αλλάζει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες – τί ισχύει