Τ. Αλεξιάδης: Μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ, διαψεύστηκαν τα δημοσιεύματα για καθυστέρηση στα εκκαθαριστικά

Ο ΕΝΦΙΑ φέτος είναι μειωμένος κατά 60 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι, ενώ διαψεύστηκαν και τα δημοσιεύματα που ήθελαν να καθυστερεί η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του, τόνισε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κ.Ε., Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.

“Στην πολιτική είναι άλλο πράγμα η μελλοντολογία, η κριτική και η εκτίμηση και άλλο είναι η ανάγνωση των στοιχείων της. Ευτυχώς είμαστε πολύ ανακουφισμένοι, αναρτήθηκαν χθες τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και έτσι αποδεικνύονται συγκεκριμένα πράγματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Επισήμανε, δε, ότι αφενός μεν “δεν επιβεβαιώθηκαν δημοσιεύματα συγκεκριμένων ΜΜΕ, που έλεγαν ότι η κυβέρνηση κρατάει τον ΕΝΦΙΑ πίσω και δεν θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά μέχρι να γίνουν οι εκδηλώσεις της ΔΕΘ”, αφετέρου δε, ότι ο “ΕΝΦΙΑ φέτος είναι μειωμένος κατά 60 εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και κατά πολλά εκατομμύρια σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2014, του 2013, του 2012 κλπ”.

Ο κ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι το 62% των εκκαθαριστικών είναι τα ίδια με πέρυσι, 24% έχουν μείωση, άρα το 86% πληρώνουν τα ίδια ή λιγότερα και το 14% θα έχουν αύξηση”, επισημαίνοντας πως “αυτή είναι η πραγματικότητα και φέτος θα υπαχθούν στον ΕΝΦΙΑ λιγότεροι φορολογούμενοι απ’ ό,τι πέρυσι”.

Φέτος, επίσης, σύμφωνα με τον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε μεγαλύτερες απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2017. “Είχαμε 89 εκατομμύρια το 2017 και φέτος έχουμε 95,3”, σημείωσε, ενώ απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση είπε πως θα πρέπει να “σταματήσουν κάποιοι να προσπαθούν να βρουν επιχειρήματα, που δεν βασίζονται στα στοιχεία που υπάρχουν και να δουν την πραγματικότητα”

“Εμείς, σε μια δύσκολη περίοδο, κάναμε ό,τι ήταν το καλύτερο δυνατό και αυτά είναι τα δεδομένα”, υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε: “Η ΝΔ ξέχασε το τι έλεγε στα Ζάππεια και καλόν είναι κάποια στιγμή να τα θυμηθούμε όπως και το τι έλεγαν όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά πλέον κρίνεται η αξιοπιστία των πάντων. Εμείς δώσαμε μια δύσκολη μάχη, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και την καταστροφή που την οδήγησαν άλλοι, παλεύουμε να τη βγάλουμε από την οικονομική κρίση και σε λίγες μέρες, στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τα νέα οικονομικά μέτρα, μέσα στα οποία είναι και οι μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ και τις άλλες φορολογίες”.

Ερωτηθείς εάν θα μειωθούν τελικά οι συντάξεις, ο κ. Αλεξιάδης εκτίμησε πως “δεν θα χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο διότι η απόδοση του ΕΦΚΑ είναι τέτοια, που θα καλύψει αυτά τα ζητήματα. Από εδώ και πέρα, είμαστε σε μια περίοδο, μετά το τέλος των μνημονίων, όπου πρέπει να υλοποιούμε συγκεκριμένους στόχους, για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί. Αυτοί οι στόχοι μέχρι στιγμής υπερκαλύπτονται, άρα θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκείνες τις αλλαγές και να μην πάμε σε επώδυνα μέτρα για τους πολίτες”.

Σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε πως “θα έχουμε ελαφρύνσεις, που θα ανακουφίζουν τους πολίτες”, θα είναι κοστολογημένες και “θα είναι μέσα στη λογική του να είμαστε μέσα στους δημοσιονομικούς στόχους διότι πρέπει, όταν δίνουμε μια παροχή, μια φοροαπαλλαγή, ή οτιδήποτε άλλο της τάξης π.χ. των 200 εκατομμυρίων, να την αντικαθιστούμε με ένα έσοδο των 200 εκατομμυρίων”.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ακόμα πως “και στο θέμα του ΦΠΑ και στο θέμα των άλλων έμμεσων φορολογιών πρέπει να γίνουν κινήσεις για να ανακουφιστούν οι πολίτες. Όλα αυτά που κάναμε είναι μια πολιτική αναγκαιότητα, δεν ήταν μια πολιτική επιλογή διότι σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις που θεωρούσαν ότι τα μνημόνια ήταν ευλογία και αν δεν είχαν ανακαλυφθεί έπρεπε να τα ανακαλύψουμε, εμείς θεωρούμε ότι ήταν μια αναγκαιότητα, ένας επώδυνος συμβιβασμός, που όμως ήρθη το 2018 και απέδειξε ότι καλά κάναμε και τον κάναμε”.

Διαβάστε, επίσης:

Moody’s: Πώς η Ελλάδα θα αποφύγει τον… Σίσυφο

Moody’s: Συναγερμός για το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας-υποβάθμισε 20 τράπεζες

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν – θα συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο