Υποτίμησαν τη φωτιά – Νόμιζαν ότι δεν θα περνούσε τη Μαραθώνος, καταγγέλλει ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός

Μια σειρά από λάθη και παραλείψεις στον τρόπο που αντέδρασε η κρατική μηχανή στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι επισήμανε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο ακαδημαϊκός- καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός.

Όπως είπε, την κρίσιμη ώρα εκτιμήθηκε ότι η φωτιά δεν θα περνούσε τη Μαραθώνος, ενώ ήταν προφανές ότι θα περνούσε. «Οι άνθρωποι έπρεπε να φύγουν. Υπήρχε χρόνος και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εκκενώθηκαν οι παιδικές κατασκηνώσεις. Δεν υπήρξε όμως καμία καθοδήγηση. Κανείς δεν οδήγησε με ασφάλεια τους ανθρώπους στη θάλασσα», επισήμανε ο ακαδημαϊκός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας οι άνεμοι «έτρεχαν» με ταχύτητα 150 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ στο Μάτι, η ταχύτητα ήταν 100 χιλιόμετρα. Παράλληλα, ο κ.Ζερεφός επισήμανε ότι στο εξής θα έχουμε να κάνουμε με ακραία καιρικά φαινόμενα, συνεπώς για ανάλογες καταστάσεις θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε. «Όπως μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία φαινόμενα», είπε.

 

Διαβάστε, επίσης:Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας προτίθεται να φιλοξενήσει παιδιά από το Λύρειο Ίδρυμα