Εξοργισμένος ο  Τραμπ για ένα άρθρο που ανέβηκε στους New York Times

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έξαλλος με ένα κείμενο του αυτοαποκαλούμενου μέλους της «σιωπηρής αντίστασης» που βγήκε από τη σκιά και τον έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ο ένοικος του Λευκού Οίκου έφθασε μέχρι το σημείο να διερωτηθεί σε μια ανάρτησή του στο Twitter εάν διαπράχθηκε το έγκλημα της «προδοσίας», με όλα τα γράμματα κεφαλαία.
Ο συγγραφέας του ανυπόγραφου κειμένου, το οποίο τιτλοφορείται «Είμαι μέλος της αντίστασης μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ», υπογραμμίζει ότι δεν ανέλαβε δράση για να υποστηρίξει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τους Δημοκρατικούς, αλλά για να προστατεύσει τη χώρα από τη συμπεριφορά του 45ου προέδρου της.

Η αμφιλεγόμενη δημοσίευση αυτής της μαρτυρίας καταγράφηκε μία ημέρα μετά την προδημοσίευση αποσπασμάτων του νέου βιβλίου του βετεράνου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, στο οποίο σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός προέδρου που καταλαμβάνεται συχνά από οργή και παράνοια που οι συνεργάτες του είναι αναγκασμένοι να προσπαθούν να ελέγχουν για να αποφεύγονται τα χειρότερα.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πρώτα απ’ όλα καθήκον προς τη χώρα μας και ότι ο πρόεδρος συνεχίζει να δρα με τρόπο που είναι επιζήμιος για την καλή υγεία της δημοκρατίας μας», γράφει το ανώνυμο στέλεχος της κυβέρνησης του Τραμπ.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δεσμευθεί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς μας, και παράλληλα να εμποδίζουμε τις πιο λαθεμένες παρορμήσεις του κ. Τραμπ έως ότου να αποχωρήσει από το αξίωμά του», προσθέτει.

Η «ανηθικότητα του προέδρου»

«Στην καρδιά του προβλήματος είναι η ανηθικότητα του προέδρου», συνεχίζει το κείμενο που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μολονότι αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει επιτύχει αρκετές προόδους αφότου ανέλαβε την εξουσία – απορρύθμιση, φορολογική μεταρρύθμιση, ενίσχυση του στρατού – κρίνει ότι όλα αυτά έγιναν «ενάντια» και «όχι χάρη» στον Τραμπ, ενώ χαρακτηρίζει τον τρόπο που ο ρεπουμπλικάνος ασκεί την εξουσία «μικροπρεπή», «παρορμητικό» και «αναποτελεσματικό».

Ποιος είναι ο μυστηριώδης αρθρογράφος; Όλη η Ουάσινγκτον ασχολιόταν το βράδυ της Τετάρτης με αυτό ακριβώς το ερώτημα, ψάχνοντας ενδείξεις που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τη ταυτότητα του μέλους της «αντίστασης» αυτού.

Η σύνταξη των Τάιμς εξήγησε ότι πήρε την σπάνια απόφαση να δημοσιεύσει ένα ανυπόγραφο άρθρο γνώμης κατόπιν του αιτήματος του συγγραφέα του, διευκρινίζοντας πως γνωρίζει ποιος είναι.

«Πιστεύουμε ότι η δημοσίευση αυτού του άρθρου είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορούσε να επιτρέψει στους αναγνώστες μας να ενημερωθούν για μια σημαντική όψη» όσων γίνονται εντός της κυβέρνησης, εξήγησε στο προοίμιό της.

Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι έκρινε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μια «αληθινή συνταγματική κρίση».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε ότι την «απογοήτευσε» αλλά δεν την «εξέπληξε» η απόφαση των Τάιμς να δημοσιεύσουν το άρθρο, το οποίο χαρακτήρισε «αξιοθρήνητο, ασυλλόγιστο και εγωιστικό».

«Σχεδόν 62 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016 (…) Κανένας δεν ψήφισε μια δειλή και ανώνυμη πηγή των χρεοκοπημένων New York Times», πρόσθεσε η ίδια, ενστερνιζόμενη μια έκφραση που εξακοντίζει πολύ συχνά ο αμερικανός πρόεδρος όταν αναφέρεται στη συγκεκριμένη εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, ο συγγραφέας του κειμένου έβαλε «το εγώ του πάνω από τη βούληση του αμερικανικού λαού», προσθέτοντας πως «αυτός ο δειλός θα όφειλε να κάνει το μόνο πράγμα που είναι επιβεβλημένο για αυτόν και να παραιτηθεί».

Η δημοσίευση του κειμένου άφησε άναυδους πολλούς και δημιούργησε πολλά ερωτήματα, ενώ πυροδότησε επίσης επικρίσεις, τόσο από άλλες εφημερίδες όσο και από στελέχη των ίδιων των Τάιμς.

«Δηλαδή οι δημοσιογράφοι των Τάιμς πρέπει τώρα να προσπαθήσουν να εξακριβώσουν την ταυτότητα ενός αρθρογράφου του οποίου την ανωνυμία δεσμεύθηκαν να προστατεύσουν οι συνάδελφοί μας στις σελίδες γνώμης;», διερωτήθηκε η Τζόντι Κάντορ, ρεπόρτερ της εφημερίδας, μέσω Twitter. «Ή μήπως η εφημερίδα στο σύνολό της δεσμεύεται από αυτή την υπόσχεση προστασίας της ανωνυμίας του; Δεν το νομίζω, αλλά είναι συναρπαστικό», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για κάτι που «δεν έχει προηγούμενο»

Διαβάστε, επίσης:Βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία: Η ακροδεξιά θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο