Ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ισχυρός καθότι επιφανειακός. Έγινε αισθητός σ’ όλη τη δυτική Ελλάδα, μέχρι και στην Αθήνα, στα δυτικά Βαλκάνια ακόμα και στην Ιταλία και στη Λιβύη», είπε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχετικά με τον σεισμό που σημειώθηκε στο Ιόνιο πέλαγος.
Ένα μικρό κύμα τσουνάμι 20 περίπου εκατοστών δημιουργήθηκε στη Ζάκυνθο από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα.
Λίγα λεπτά πριν τις εννιά ένας νέος μετασεισμός ταρακούνησε το νησί.
Η νέα δόνηση σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Αθήνας είχε μέγεθος 4,6 Ρίχτερ και σημειώθηκε στην ίδια θαλάσσια περιοχή με τον κύριο σεισμό.Ο μεγάλος μετασεισμός αναμένεται να έχει μέγεθος από 4,8 ως και 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Forecast Weather
Τα όργανα καταγραφής κοντά στην ηπειρωτική χώρα ανιχνεύουν μεταβολές της στάθμης της θάλασσας κατά 15-20 εκατοστά.
Ισχυρός σεισμός 6,4 ρίχτερ σημειώθηκε σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/10) στις 01:54, στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά Ζακύνθου.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική, ενώ το εστιακό του βάθος εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού το μέγεθος ήταν 6,4 Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 44 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου.
Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση (01:54), έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, αρκετά μεγάλης έντασης, γεγονός που συνεχίζει να ανησυχεί τους κατοίκους της Ζακύνθου.Δε φαίνεται να υπάρχει ανησυχία μέχρι στιγμής, αφού οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ δύσκολο να αποβούν καταστροφικοί.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο σεισμός προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές, ενώ πολλοί αναστατωμένοι κάτοικοι πέρασαν μεγάλο μέρος της νύχτας στους δρόμους.
«Πρέπει να γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός»
«Το φαινόμενο εξελίσσεται τελείως ομαλά» ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Σύμφωνα με το όσα ανέφερε έχουν καταγραφεί στην περιοχή πάνω από 30 μετασεισμοί, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις επόμενες ημέρες θα χτυπήσει ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξης του 6 Ρίχτερ.
«Θα περιμένουμε σίγουρα έναν και πιο μεγάλο μετασεισμό, της τάξης του 6 Ρίχτερ. Πρέπει να γίνει αυτός. Αν δε γίνει δε θα ησυχάσουμε» ανέφερε ο σεισμολόγος. Ωστόσο, διευκρίνισε πως ένας τέτοιος σεισμός δε θα δημιουργήσει προβλήματα.
Παράλληλα, προειδοποίησε τους κατοίκους πως τις επόμενες ημέρες θα νιώθουν πολλές ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις.
Ευθύμιος Λέκκας:
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι ο σεισμός που έπληξε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής ήταν 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Μιλώντας σε έκτακτο δελτίο της ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας είπε πως «το μέγεθος του σεισμού επαναπροσδιορίσθηκε στους 6,4 βαθμούς τελικά. Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 34 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού. Ευτυχώς η απόσταση είναι μεγάλη. Αν ο ίδιος σεισμός είχε γίνει πιο κοντά, θα είχαμε μεγάλα προβλήματα!»
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι’ αυτό έγινε αισθητός στη Μάλτα. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ακριβώς στα όρια του ελληνικού τόξου.
«Υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι αλλά έχουν περάσει αρκετές ώρες και δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα» τόνισε ακόμη ο κ. Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Τέλος, σημείωσε: «Εξαιρετικά περιορισμένες οι ζημιές. Ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή. Σποραδικές και μεμονωμένες οι ζημιές».
Σημαντικές υλικές ζημιές
Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.
Ξύπνησαν μνήμες τραγωδίας:
Οι σεισμοί του Ιονίου το 1953 ήταν μια σεισμική ακολουθία αποτελούμενη από τρεις κύριους καταστροφικούς σεισμούς αυξανόμενης έντασης και περισσότερους από 135 μετασεισμούς που έλαβαν χώρα από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου του 1953 και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά. Ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε 455 νεκρούς, 2.412 τραυματίες και 21 αγνοούμενους, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού των νησιών τα εγκατέλειψε εξαιτίας των σεισμών. Θεωρούνται οι καταστροφικότεροι σεισμοί στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Γ.Γ.Π.Π: Μέτρα Πρόληψης και Προστασίας σε περίπτωση σεισμού
Οδηγίες προς τους πολίτες όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεισμικής δραστηριότητας υπενθυμίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά και τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο.
Μέσα στο σπίτι
-Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
-Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
-Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
-Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
-Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:
– κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
– μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
– μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
-Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
-Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
-Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.
Έξω από το σπίτι
Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
– μακριά από κτίρια και δέντρα
– μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.
Όταν γίνεται σεισμός
Αν είστε μέσα στο σπίτι
-Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
-Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
-Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και -αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
-Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
-Μη βγείτε στο μπαλκόνι.
Αν είστε σε ψηλό κτίριο
-Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
-Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
-Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
-Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
-Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε
-Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο
-Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
-Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.
-Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο
-Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
-Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.
Τί να κάνετε μετά τον σεισμό
Αν είστε μέσα στο σπίτι
-Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
-Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
-Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
-Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
-Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
-Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
-Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
-Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
-Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.
Πώς να αντιδράσετε σε επερχόμενο κύμα βαρύτητας (τσουνάμι)
Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο
-Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
-Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
-Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
-Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
-Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.
Επιμέλεια: Έπη Τρίμη
Διαβάστε, επίσης:Ο καιρός, σήμερα, 26 Οκτωβρίου