Η μνήμη του Αγίου Δημητρίου & ο τριπλός εορτασμός της Θεσσαλονίκης

Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες. Να περάσετε καλά ό,τι κι αν κάνετε.

Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, στην πόλη που γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε. Η μνήμη του εορτάζεται (και από τους Καθολικούς) στις 26 Οκτωβρίου και στις 8 Νοεμβρίου γι’ αυτούς που ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες).
Ο Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 στη Θεσσαλονίκη, επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού, και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έφτασε ως το βαθμό του χιλίαρχου, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Φύση φιλομαθής και ερευνητική αναζητούσε το υψηλό και το αληθινό και το βρήκε στη χριστιανική πίστη, της οποίας έγινε διαπρύσιος κήρυκας στη Θεσσαλονίκη.Σπάνια ένας άγιος έχει ταυτισθεί τόσο στενά με μία πόλη, όσο ο Άγιος Δημήτριος με τη Θεσσαλονίκη. Θεωρήθηκε ανέκαθεν από τους Έλληνες ο φρουρός της πόλης, που μαζί με το λαό αγωνίζεται εναντίον των Σλάβων, Αβάρων, Αράβων, Νορμανδών, Φράγκων, Τούρκων και άλλων βαρβάρων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου 1912), γεγονός που θεωρήθηκε θαύμα.

Το πρόγραμμα της τριήμερης παρουσίας του κ. Παυλόπουλου στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Στις 11:00, άφιξη στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου για την επίσημη δοξολογία. Μετά το τέλος της δοξολογίας ο κ. Παυλόπουλος θα κάνει δήλωση στους δημοσιογράφους.

Στις 11:50 άφιξη στις εγκαταστάσεις της EDUACT (Κτίριο της ΧΑΝΘ), ξενάγηση στον χώρο και συνάντηση με τους εθελοντές και τις ομάδες της ρομποτικής των παιδιών που προκρίθηκαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό.

Στις 13:20 άφιξη στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, όπου ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος, θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του. Ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού θα προσφωνήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει η αντιφώνηση του κ. Παυλόπουλου.
Στις 18:30 άφιξη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Αίθουσα Τελετών), όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τον πανηγυρικό της ημέρας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Στις 10:00 άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Συμμαχικό Κοιμητήριο (Ζέιτενλικ), όπου θα γίνει προσφώνηση από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα και αντιφώνηση από τον κ. Παυλόπουλο.

Στις 11:10 άφιξη στο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Ελλάδος.

Στις 12:15 άφιξη στο ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (αίθουσα Σταύρος Νιάρχος).

Στις 19:00 άφιξη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεναγηθεί στην έκθεση με θέμα «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη» και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Στις 20:25 άφιξη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ1), όπου θα μιλήσει στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Στις 10:25 κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού. Στην τελετή θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Στις 11:00 έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης ενώπιον των Προέδρων της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης θα ακολουθήσει αεροπορική επίδειξη από μαχητικό αεροσκάφος F 16 της Ομάδας «Ζευς».

Διαβάστε, επίσης:Ο καιρός, σήμερα, 26 Οκτωβρίου